Gemeente Best

Hervormingen AWBZ

28-05-2009

De hervormingen binnen de AWBZ hebben tot gevolg dat sommige mensen die nu recht hebben op begeleiding, daar in de toekomst geen beroep meer op kunnen doen. De 21 gemeenten die samen het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) vormen willen een duidelijk beeld krijgen van de gevolgen van de hervormingen voor deze cliënten. Dit is nodig om hen zo goed mogelijk te kunnen begeleiden naar de nieuwe situatie.

Goed voorbereiden
Het SRE wil voorkomen dat mensen aan hun lot worden overgelaten en in een sociaal isolement raken, zeggen Toon Antonis, voorzitter van de Stuurgroep Wmo van het SRE, tevens wethouder van de gemeente Reusel-De Mierden en Janpeter Hazelaar, wethouder van de gemeente Waalre. Daarom willen de 21 gemeenten in kaart brengen welke cliënten worden getroffen door de hervormingen. Ook wordt nagedacht of en hoe deze cliënten ondersteund kunnen worden. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) en Bureau Jeugdzorg (BJZ) zijn hierbij nauw betrokken.

CIZ en BJZ indicatiestellende organisaties
In tegenstelling tot wat in het Eindhovens Dagblad van 25 mei staat blijven CIZ en BJZ de indicatiestellende organisaties en zij zijn dus verantwoordelijk voor de herindicaties die voortvloeien uit de nieuwe AWBZ. Ook stichting MEE zit als partner aan tafel. Antonis benadrukt dat de 21 gemeentes vroegtijdig met de partners aan tafel willen om gezamenlijk duidelijkheid te geven aan cliënten die geen recht meer hebben op begeleiding. Voor deze cliënten worden eventuele vervangende mogelijkheden in kaart gebracht.

---