Gemeente Ameland


Ameland ontvangt Quality Coast Award

Persbericht
Ameland ontvangt Quality Coast Award
Award is internationale erkenning

Quality Coast vlag

Ballum-Ameland, 27 mei 2009

Vanmiddag, woensdag 27 mei, heeft wethouder Will Bakema van Ameland in Noordwijk de Quality Coast Award voor Ameland in ontvangst genomen. Ameland is de eerste Friese gemeente en het eerste waddeneiland dat dit keurmerk krijgt. Door het behalen van het keurmerk heeft Ameland internationale erkenning gekregen in het streven naar een zo groot mogelijke kwaliteit in mens- en natuurvriendelijk toerisme.

Ameland krijgt de Award omdat het de groei van toerisme weet te combineren met het behoud van natuur en cultuur. De gemeente Ameland ziet de Award als een aanmoediging om op dezelfde weg door te gaan en nog meer te investeren in het verduurzamen van het eiland en het toerisme. De komende jaren blijft de focus dan ook liggen op het verder ontwikkelen van alternatieve energiebronnen, het behoud van het (cultuur)landschap en de belangenbehartiging in internationale fora als het KIMO (een vereniging van gemeenten die aan zee zijn gelegen).

De Kustvereniging is in 2005 een Europees programma gestart dat gericht is op de ontwikkeling van een keurmerk voor kustgemeenten, onder de naam Quality Coast. Het Quality Coast programma is een aanvulling op het Blauwe Vlag programma, dat alleen gericht is op stranden en jachthavens. Op deze manier krijgt de bezoeker bredere informatie over de vakantiebestemming.

Voor het verkrijgen en behouden van de Award moet de aanvrager voldoen aan allerlei criteria zoals het behoud van de eigen identiteit, veiligheid en cultureel erfgoed. In het voor de Quality Coast Award opgestelde beleidsplan is te lezen dat Ameland hier ruimschoots aan voldoet. Dit beleidsplan kunt u lezen op www.ameland.nl.

Voor meer informatie over het QualityCoast-keurmerk kunt u contact opnemen met Marijke Kooijman, Kustvereniging (EUCC), telefoon: 071 5122900, of met Lars Brouwer, Gemeente Ameland, telefoon: 0519 555 547. Meer informatie over QualityCoast is te vinden op www.kustgids.nl