Gemeente Leidschendam-Voorburg


Kulturhus in Stompwijk

In Stompwijk komt een Kulturhus. Dit houdt het voorzieningenniveau in deze agrarische kern op peil en draagt bij aan een duurzame en vitale woongemeenschap in het Groene Hart.
In het Kulturhus komen voorzieningen op het gebied van cultuur, welzijn, zorg, educatie en dienstverlening. Dit gebouw komt op de locatie van de huidige basisschool naast de kerk. Burgemeester en wethouders informeren de gemeenteraad over de actuele stand van zaken.

Samenwerking
Momenteel onderzoeken de gemeente en woningcorporatie Vidomes gezamenlijk de haalbaarheid van de plannen en de samenwerking. Alle betrokken partijen hebben voor het programma van eisen aangegeven welke activiteiten zij in het gebouw gaan ondernemen en welke ruimte zij daarvoor nodig hebben. Op deze manier kan het ontwerp rekening houden met een efficiënt gebruik van de verschillende ruimten.

Sociale woningbouw
Vidomes heeft samen met de gemeente DP6 architectuurstudio bv. als stedenbouwkundig bureau geselecteerd. Dat bureau gaat een stedenbouwkundig plan maken voor de Kulturhuslocatie. Het brengt ook de mogelijkheden in beeld voor de locatie van het huidige Dorpshuis, en de locatie van het voormalige kruisgebouw aan de Meerlaan. Bij het Kulturhus en de locatie Dorpshuis komen bijna vijftig woningen, grotendeels in de sociale sector. In Stompwijk is vooral vraag naar woningen voor startende jongeren en voor senioren. Voor het ontwikkelen van het Kulturhus wordt subsidie aangevraagd. Burgemeester en wethouders werken toe naar besluitvorming in de raad in september
2009.