De Haagse Hogeschool

Gezondheidscentrum de Rubenshoek in Schilderswijk wint Haagse Lifestyle Award

Het gezondheidscentrum de Rubenshoek in de Haagse Schilderswijk heeft met het project âKinderen met Overgewichtâ de Haagse Lifestyle Award gewonnen. Rob Oudkerk, lector Leefstijlverandering bij Jongeren aan De Haagse Hogeschool, maakte dit op woensdag 27 mei 2009 bekend. De Haagse Hogeschool zal het project gratis mee helpen ontwikkelen en ondersteunen met onderzoek, bijvoorbeeld door effectiviteitmetingen.

Het project âKinderen met Overgewichtâ richt zich op het terugdringen van het aantal kinderen met overgewicht in het gezondheidscentrum de Rubenshoek in de Haagse Schilderswijk. Bij de intensieve begeleiding hoort een bewegingsprogramma, waaronder een lidmaatschap van een reguliere sportclub, of deelname aan speciale programmaâs voor kinderen met overgewicht binnen de stad zoals de Fitkids of Vet Cool Kids Club.

De jury roemde in haar waardering het project om de laagdrempeligheid voor kinderen om deel te nemen. Het past zeer goed in de sociale omgeving en kent een uitgebreide multiculturele dimensie. Daarnaast volgt het project de kinderen gedurende een lange tijd, t/m het 18de jaar. Bovendien waardeerde de jury het zeer dat er eindelijk eens een partij is opgestaan om deze problematiek in de Schilderswijk eens goed aan te pakken.

Met de Haagse Lifestyle Award legt de onderzoeksgroep van Rob Oudkerk de nadruk op de duurzaamheid van maatregelen en op het belang van goed onderzoek naar de effecten. Want de oorzaken achter een ongezonde leefstijl zijn vaak complex. Naast bewegen en voeding spelen bijvoorbeeld ook ouders, etniciteit, sociale klasse en economische factoren een belangrijke rol. In sommige leeftijdsgroepen is het percentage te zware kinderen in vijf jaar verdubbeld, met niet westerse allochtone jongeren als uitschieters.