Gemeente Teylingen

Hooghkamer

Teylingen wil door met ontwikkeling Hooghkamer

28 mei 2009

De gemeente Teylingen wil door met de ontwikkeling van de woonwijk Hooghkamer in Voorhout. Met Heijmans Vastgoed BV is tot nu toe geen overeenstemming bereikt over de start van de ontwikkeling. Daarom heeft de gemeente de samenwerkingsovereenkomst opgezegd. Zodoende neemt de gemeente de ruimte om de ontwikkeling van het gebied weer een impuls te geven. De gemeente gaat nu zelfstandig het bestemmingsplan Hooghkamer en het bijbehorende exploitatieplan in procedure brengen om deze ontwikkeling op de kortst mogelijke termijn mogelijk te realiseren. Teylingen kan daarbij zelf een actieve rol gaan spelen om de woonwijk te realiseren dan wel aan grondeigenaren in het gebied als Heijmans overlaten.

Na vier pogingen in de afgelopen drie jaar hebben de gemeente en Heijmans geen overeenstemming weten te bereiken. Teylingen heeft nu het initiatief genomen om de overeenkomst op te zeggen. In oktober 2008 heeft ook Heijmans al aangegeven dat zij geen kans zag zelf de exploitatie en realisatie te doen omdat dit voor hen financieel niet haalbaar was. Ondanks dat de gemeente toen al de samenwerkingsovereenkomst op had kunnen zeggen heeft zij uit coulance nog wel twee alternatieven van Heijmans doorgerekend en beoordeeld op de daaraan verbonden voorwaarden. De door Heijmans gestelde voorwaarden over o.a. planning, fasering, bouwtempo en financiën maakten het voor de gemeente niet mogelijk om hiermee in te stemmen.

De gemeente heeft Heijmans aangeboden om over opzegging van de samenwerkingsovereenkomst te praten. De gemeente heeft nog geen reactie van Heijmans ontvangen.

Woningbouw nodig
Binnen Teylingen en de regio Holland Rijnland is een grote behoefte aan woningen. Daarom wil de gemeente deze wijk zo snel mogelijk bouwen. Volgens de oorspronkelijke planning hadden de eerste woningen in Hooghkamer al bewoond moeten zijn.

Hoe nu verder?
De gemeente wacht de reactie van Heijmans Vastgoed BV af. Ondertussen is Teylingen gestart met het maken van een nieuw voorontwerp bestemmingsplan en een voorontwerp-exploitatieplan. Na behandeling in de commissie Ruimte kunnen deze waarschijnlijk dit najaar in procedure worden gebracht. De volgende stap is het realiseren van de wijk Hooghkamer. Op basis van het exploitatieplan kan de gemeente zelf een actieve rol spelen door middel van onteigening. Deze rol heeft niet de voorkeur van de gemeente. Het exploitatieplan maakt mogelijk dat grondeigenaren als Heijmans op hun eigen kavels de woningen gaan realiseren conform het dan vigerende bestemmingsplan.