Vlaamse Overheid

de lucht in

Leerkracht van het Jaar schiet PET-flessen de lucht in

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

woensdag 27 mei 2009
Vandaag maakte het onderwijstijdschrift Klasse de Leerkracht van het Jaar bekend. Die werd dit jaar gezocht in het secundair onderwijs en is verkozen uit 200 genomineerden, die voorgedragen zijn door hun leerlingen, ouders en collega's. Minister van Onderwijs Vandenbroucke overhandigde de symbolische trofee aan de 57-jarige Jacques T'Kindt van het Sint-Laurensinstituut te Zelzate. Deze leerkracht chemie, fysica en natuurwetenschappen is bijzonder actief en gewaardeerd op school en gaat heel inspirerend om met wetenschappen op school. Zo enthousiasmeert hij heel wat leerlingen om hun technische talenten te ontdekken.

Minister Frank Vandenbroucke: "Deze Leerkracht van het Jaar slaagt erin zijn leerlingen op een inspirerende manier natuurwetenschappen, chemie en fysica aan te leren. Zo kunnen leerlingen ontdekken waarin ze goed zijn en eventueel verder deze weg opgaan. Jacques T'Kindt is een veelzijdige leerkracht die tijd neemt om bij te scholen, contacten uit te bouwen met bedrijven, nieuwe collega's op te vangen, zijn leerlingen te coachen in wedstrijden en olympiades, ... Kortom, een leerkracht die bijblijft. Een leerkracht die de wetenschappers en technici van de toekomst vormt."

De minister is blij met deze veelzijdige Leerkracht van het Jaar die sterk beantwoordt aan de verwachtingen die de huidige samenleving van leerkrachten heeft en speerpunten uit het huidige onderwijsbeleid waarmaakt. Hij is in de eerste plaats een vakspecialist die regelmatig naschoolt en vakliteratuur leest om bij te blijven. Daarnaast is hij didactisch sterk door steeds op zoek te gaan naar aanknopingspunten uit de dagelijkse leefomgeving. Zo schrikt hij er niet voor terug om een PET-fles de lucht in te schieten of waterstofzeepbellen te maken. Door zijn enthousiasme doen zijn leerlingen mee aan wedstrijden en olympiades en halen daar mooie resultaten.

Naast een goede vakleerkracht is hij ook een teamspeler. Hij organiseert mee didactische uitstappen en groepsmomenten en maakt tijd voor het opvangen en coachen van nieuwe, jonge collega's. Ten slotte slaagt Jacques T'Kindt erin om ook de link te maken tussen onderwijs en werk. Door zijn goede contacten met het bedrijfsleven, kunnen zijn leerlingen regelmatig op bedrijfsbezoek zodat ze er een idee van krijgen hoe natuurwetenschappen, fysica en chemie een rol spelen in het productieproces. Heel wat van zijn oud-leerlingen komen uiteindelijk terecht in de chemiebedrijven van de Gentse Kanaalzone.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 00
Gsm: 0476 60 02 15
E-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be