Vlaamse Overheid

euro uit op energie

1165 scholen sparen jaarlijks 4 miljoen euro uit op energie

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

woensdag 27 mei 2009
De 1165 scholen die tussen 2006 en 2008 energiebesparende investeringen deden, besparen daarmee jaarlijks 4 miljoen euro. Dankzij het gebruik van de subsidies voor REG-investeringen verlagen deze scholen hun jaarlijkse uitstoot van CO2 met meer dan 23.000 ton, wat overeenstemt met het jaarverbruik voor verwarming en elektriciteit van bijna 4000 gezinnen.

De energieprijzen mogen de laatste maanden dan wel weer wat gedaald zijn, toch neemt de energiefactuur nog steeds een grote hap uit het werkingsbudget van veel scholen. En, er kan hier nog veel energie bespaard worden. Scholen huizen vaak in oude gebouwen die slecht geïsoleerd zijn. Bovendien zorgt een slechte instelling van de verwarmingsinstallatie er vaak voor dat er onnodig veel energie verbruikt wordt.

Daarom helpt minister Vandenbroucke de scholen om energie te besparen. Een energiezuinige school moet immers minder werkingsmiddelen besteden aan energie waardoor meer middelen overblijven voor de inhoudelijke werking. Bovendien heeft een school een voorbeeldfunctie in de strijd tegen de opwarming van de aarde en door een rationeel energiegebruik kan ze haar steentje bijdragen aan het behalen van de Vlaamse klimaatdoelstellingen.

Sinds 2006 stelt minister Vandenbroucke heel wat middelen ter beschikking voor energiebesparing in bestaande schoolgebouwen. Hierdoor kunnen scholen subsidies aanvragen voor maatregelen zoals de installatie van energiezuinige verwarmingsketels, thermostatische kranen, verbeterd dubbel glas en het isoleren van leidingen, muren en daken. In 2006 werd er hiervoor 10 miljoen euro vrijgemaakt, in 2007 werd dit bedrag verhoogd tot 28 miljoen euro en in 2008 werd er hiervoor maar liefst 50 miljoen euro vrijgemaakt. Ook in 2009 wordt er door minister Vandenbroucke 25 miljoen euro voorzien en daarnaast wordt er ook 7 miljoen uit het energiefonds vrijgemaakt die scholen kunnen investeren in rationeel energiegebruik (REG).

In de periode 2006-2008 werden REG-subsidies goedgekeurd voor bijna 1600 scholen. 1165 scholen voerden al effectief energiebesparende maatregelen uit, ter waarde van in totaal 45 miljoen euro. Per school hebben we becijferd hoeveel energiebesparing dit per jaar oplevert. Daarvoor zijn de gangbare coëfficiënten uit het Vlaamse energiebeleid gebruikt.

Deze oefening leert dat de betrokken scholen samen jaarlijks meer dan 4 miljoen euro aan energiekosten uitsparen. Geld dat ze kunnen besteden aan andere noden op school. Bovendien blazen die scholen hierdoor jaarlijks ca. 23.000 ton minder CO2 de lucht in. Dit stemt overeen met het energieverbruik van bijna 4000 gezinnen. Op deze manier doen de scholen ook hun stevige duit in het zakje voor het behalen van de kyotodoelstellingen.

Omdat ook een slechte instelling van de verwarmingsinstallatie er vaak voor zorgt dat onnodig veel energie verbruikt wordt, kregen alle scholen vorige winter een folder in de bus met tips om de verwarmingsinstallatie correct af te stellen. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld werd hiermee aangetoond dat dankzij een grondige analyse van het energieverbruik en een correcte afstelling van de verwarmingsinstallatie heel wat energie kan bespaard worden. Dit voorbeeld moet scholen inspireren om zelf aan de slag te gaan en werk te maken van een correcte afstelling en onderhoud van de verwarmingsinstallatie. Om de scholen hier nu ook concreet in bij te springen, kunnen zij binnenkort subsidies aanvragen voor het afstellen van hun verwarmingsinstallatie.

Opmerking:

Bovenop de zuivere REG-investeringen voerden we de voorbije jaren ook begeleidende acties. Zo startten bijna 4000 scholen met een energieboekhouding, kwamen er 1736 stookolietellers in de scholen, voerden 192 scholen een energie-audit uit en lieten 720 scholen hun verwarmingsinstallatie afstellen. De bijkomende besparing die al deze inspanningen opgeleverd hebben, is moeilijk te becijferen.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 00
Gsm: 0476 60 02 15
E-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be