Partij van de Arbeid

Bos: EU-begroting op de schop

28-05-2009 11:59

Wouter Bos vindt dat de Europese begroting grotendeels op de schop moet. Van de begroting van ongeveer 135 miljard euro gaat momenteel zon zeventig procent op landbouwuitgaven en de structuurfondsen. Deze uitgaven kunnen de lidstaten grotendeels zelf doen, meent Bos. Het vrijkomende geld kan worden ingezet voor duurzame energie, een schoon klimaat, onderzoek en innovatie.

Volgens Bos gaat zeventig procent van het geld op aan het oude Europa. Hij doelt hierbij om de landbouwuitgaven en de structuurfondsen. Bos pleit er voor dat de landbouwuitgaven voor een groot deel door de lidstaten worden overgenomen en dat de structuurfondsen alleen nog maar beschikbaar komen voor landen met een inkomen onder het Europese gemiddelde. Veel geld wordt nu volgens Bos herverdeeld van rijke landen naar andere rijke landen in de EU en zelfs soms van arm naar rijk. Ik kan dat niet verklaren. Waarom heeft het rijke Nederland EU-steun nodig voor een relatief arme regio als Flevoland? Dat moeten we zelf doen. En waarom moet er Europees geld naar Italië terwijl Berlusconi het vertikt zijn armere regio's te helpen?

Het aldus vrijkomende geld kan worden ingezet voor het nieuwe Europa van Bos: duurzame energie, een schoon klimaat, onderzoek en innovatie. Volgens Bos hoeft het Europese budget niet omhoog. Ook keert hij zich tegen een eventuele Europese belasting: Europa heeft genoeg geld ter beschikking. Het moet alleen moderner, duurzamer en doelmatiger worden aangewend.

Bos ging in Leiden verder nog eens in op de idiote bonussen aan de top van het bedrijfsleven, de perverse prikkels die volgens hem tot zoveel ellende hebben geleid in de kredietcrisis, met veel gewone mensen als slachtoffer. Bos wil daarom Europese afspraken maken over het beloningsbeleid. Hij wil het niet overlaten aan het onderhandelingsspel tussen werkgever en werknemer, een begrenzing van de beloningen heeft een groter maatschappelijk belang. Ik wil dat we in Europa afspreken dat we in de financiële sector geen bonussen accepteren die hoger zijn dan het vaste salaris en dat toezichthouders mogelijkheden krijgen om met flinke sancties op te treden als banken dit toch overtreden.