Partij van de Arbeid

Verbod nertsenfokkerij

28-05-2009 12:09

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het initiatiefwetsvoorstel van SP en PvdA om in een periode van tien jaar de nertsenfokkerij af te bouwen. PvdA Tweede-Kamerlid Harm Evert Waalkens: Dit is echt een historisch moment in het nertsendossier. Meer dan vijftien jaar is er langs alle wegen geprobeerd om de nertsenhouderij te verbieden. Nu is er eindelijk een meerderheid voor.

Waalkens diende eind 2008 samen met SP-kamerlid Krista van Velzen een initiatiefwetsvoorstel in, dat moet zorgen dat er een verbod komt op het fokken van deze dieren enkel voor hun pels. Waalkens en van Velzen vinden dat het jaarlijks doden van vijf miljoen nertsen enkel voor hun pels niet langer past in Nederland.

Bij de behandeling in 2008 bleek dat er een meerderheid in de Kamer was die het voorstel steunde. Wel wilden enkele partijen waaronder de PVV naast de overgangstermijn van tien jaar die in het wetsvoorstel was opgenomen, een financiële compensatie om fokkers in de gelegenheid te stellen investeringen terug te verdienen en over te schakelen naar een ander specialisme.

Nadat de parlementaire advocaat juridisch advies gaf heeft de Partij voor de Vrijheid aangegeven geen noodzaak te zien de sector te compenseren, naast de overgangstermijn van tien jaar. Hiermee ontstond er een meerderheid voor de initiatiefwet van Van Velzen en Waalkens. Waalkens verwacht dat het debat over twee weken met ene stemming zal worden afgerond.

Na China en Denemarken telt Nederland de meeste pelsdieren. De nertsen worden vergast, de huiden vervolgens geëxporteerd. In 2001 lag al een wetsvoorstel op het ministerie van Landbouw voor een verbod, maar de toenmalige minister Veerman (CDA) trok dit in.