Financiering vaccinatieprogramma gele koorts in de knel 28 mei 2009, Geneve/Parijs/New York - De voorraden van vaccinaties tegen gele koorts lopen ernstig gevaar. Als er geen extra financiële middelen komen, dan zijn de voorraden in 2010 op. Dat meldt de Internationale Coördinatie Groep (ICG) die wereldwijd de vaccinatie tegen deze ziekte coördineert. Zoals zo vaak, zullen de meest kwetsbare groepen, zoals kinderen, de dupe zijn. Snelle actie is daarom noodzakelijk.

Het goede nieuws is dat, dankzij de recente vaccinatieprogramma's, bijna alle mensen en kinderen in vijf Afrikaanse landen gevaccineerd zijn tegen de gele koorts. De ziekte die jarenlang voor vele doden zorgde, is er sindsdien niet meer gesignaleerd. Het slechte nieuws is dat er nog zeven, zeer arme landen, wachten op de vaccinaties.

Edward Hoekstra, gezondheidsspecialist bij UNICEF, luidt de noodklok. "Als de voorraden niet op peil blijven, kunnen we het werk waaraan we zijn begonnen niet afmaken. Landen waar we nog moeten beginnen met het vaccineren, zullen lijden door het gebrek aan vaccinaties."

150 Miljoen wachtenden
De zeven landen waar de vaccinatiecampagne van de ICG nog van start moet gaan zijn Benin, Sierra Leone, Nigeria, Liberia, Guinea, Ghana en Ivoorkust. "Het aantal mensen dat hier nog wacht op een vaccin is ruim 150 miljoen," zegt Hoekstra. "En stuk voor stuk loopt iedereen de kans gele koorts te krijgen."

Unicef is samen met andere internationale hulporganisaties lid van de ICG. Alle leden maken zich grote zorgen, zo ook de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). "Hoewel de productie van vaccins tegen gele korts sinds 2001 is verdrievoudigd, is de huidige voorraad niet genoeg om het totale vaccinatieprogramma te realiseren," zegt William Perea van de WHO. Er is op dit moment simpelweg te weinig geld. Perea: "We merken de gevolgen van de internationale crisis."

De ICG is intussen bij elkaar geweest om te kijken welke stappen kunnen worden ondernomen. De bedoeling van de ICG was om met het internationale vaccinatieprogramma in 2015 gele koorts te hebben bedwongen. Maar het is door de financiering nu de vraag of dit gaat lukken. "En als we niet doorgaan met het vaccineren, dan zullen er altijd uitbraken van gele koorts blijven. En het raakt altijd de meest kwetsbaren in de samenleving," zegt Perea. Jaarlijks overlijden er ruim 50.000 mensen aan gele koorts.