Nog meer vluchtelingen en ontheemden in Pakistan 28 mei 2009, New York/Islamabad - De humanitaire situatie in Pakistan verslechtert met de dag. Sinds begin mei zijn ruim 2,5 miljoen Pakistani op de vlucht voor het geweld in hun land. De voorraden hulpgoederen van UNICEF Pakistan zijn bijna uitgeput. Terwijl er dagelijks nog duizenden mensen wanhopig aankloppen bij een van de vele vluchtelingenkampen, zijn er nog honderdduizenden die ronddolen, niet wetend hoe te ontkomen aan het geweld.

Foto: UNICEF/Ramoneda UNICEF vraagt daarom op korte termijn 40 miljoen dollar (ongeveer 25 miljoen euro) om essentiële noodhulp te kunnen blijven geven. Extra inspanningen zijn absoluut noodzakelijk, omdat het aantal ontheemden blijft toenemen. Vooral mensen uit het departement Malakand, in het Noordwesten van Pakistan, zijn op dit moment op de vlucht voor het geweld tussen het regeringsleger en het verzet.

UNICEF helpt
Ongeveer de helft van de 2,5 miljoen ontheemden is vrouw of kind. Ze hebben meestal halsoverkop hun huis moeten verlaten en hebben bijna geen bezittingen bij zich. Voor zover mogelijk, worden ze opgevangen in de verschillende vluchtelingenkampen. Hier zorgt UNICEF, samen met andere organisaties, voor schoon drinkwater, voeding, medische hulp en onderwijsvoorzieningen voor kinderen.

De geboden hulp is echter niet genoeg voor alle ontheemden doordat de noodvoorraden bijna op zijn, alsmede de financiële middelen. Veel van de nieuwe ontheemden kunnen daardoor helaas nog niet worden geholpen. De schattingen zijn dat ongeveer tien procent van de mensen op dit moment in de opvangkampen bescherming heeft gevonden. Duizenden kunnen geen kant op en zitten nog gevangen tussen de strijdende partijen.

Om alle mensen in de regio te kunnen helpen is in totaal ongeveer 540 miljoen dollar (350 miljoen euro) nodig. Dat is de schatting van UNICEF en andere internationale hulporganisaties. De verschillende organisaties werken samen met de Pakistaanse overheid om de humanitaire crisis zo goed mogelijk op te lossen. Maar geld blijft absoluut nodig.

Meisjes volgen les in een school die door UNICEF wordt ondersteund in het kamp Jalala. Foto: UNICEF/Ramoneda