Gemeente Valkenswaard

Europalaan

Werken aan de Europalaan

Onlangs stelde het college van burgemeester en wethouders de reactie vast op de op- en aanmerkingen die omwonenden hadden gemaakt over het vastgestelde schetsontwerp voor de reconstructie van de Europalaan. De opmerkingen en suggesties kwamen naar voren tijdens de inloopavonden over dat schetsontwerp in november vorig jaar. Ze hebben geleid tot enkele aanpassingen in het ontwerp voor de vernieuwde Europalaan. Naar verwachting starten in het voorjaar van 2010 de eerste werkzaamheden. Maar voor die tijd is er nog een aantal stappen te nemen.

Op dit moment worden de onderzoeken afgerond die nodig zijn voor de geluidprocedure en de twee vrijstellingsprocedures op grond van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. De geluidprocedure is nodig voor het hele project. De RO-procedures zijn nodig om de aanleg van rotondes mogelijk te maken op de kruisingen van de Europalaan met de Bakkerstraat/Wolbergstraat en met de Zuidelijke Randweg/De Vest (turborotonde die meer verkeer kan afwikkelen).

In deze onderzoeken worden alle consequenties in beeld gebracht voor de Europalaan. Onderdeel van beide procedures is het ter inzage leggen van de stukken. Dit vindt gelijktijdig plaats voor de geluid- en RO-procedures. Naar verwachting start de terinzagelegging in juni aanstaande.

Bestekken en verkeerseffecten
Gedurende de afhandeling van deze procedures wordt verder gewerkt aan een civieltechnisch bestek, groeninventarisatie, groenontwerp en groentechnisch bestek. Bovendien worden de verkeerseffecten van de reconstructie uitgebreid in beeld gebracht. Daarbij wordt met name gekeken naar de gevolgen voor het verkeer in de omliggende gebieden, zoals de Geenhovensedreef en de Valkenierstraat. De reconstructie van de Europalaan gebeurt immers met het oog op te toekomst: een verkeersluw centrum én een adequate verkeersafwikkeling voor Valkenswaard.

Communicatietraject
Rondom de reconstructie van de Europalaan voert de gemeente een actief en uitgebreid communicatietraject.

Circa 650 omwonenden/belanghebbenden nabij de Europalaan en diverse belangenorganisaties krijgen een dezer dagen een nieuwsbrief in de bus waarin de actuele ontwikkelingen rond de Europalaan worden uitgelegd. De nieuwsbrief is voor belangstellenden ook verkrijgbaar in de informatiehoek in het gemeentehuis en bij de bibliotheek aan De Hofnar 12. De nieuwsbrief Europalaan kunt u hier downloaden of is te raadplegen als u op deze website op de openingspagina in de linkerkolom kiest voor de knop 'Dossiers' en vervolgens voor de optie 'Europalaan'.

Met vragen over de reconstructie kunt u terecht bij de ambtelijk projectleider, de heer M. van den Boomen van de afdeling Leefomgeving van de gemeente. Hij is telefonisch bereikbaar via nummer 040-2083636. Wilt u per mail reageren dan kan dat via europalaan@valkenswaard.nl.