Stadsdeel Zeeburg


---

Stadsdeelraad Zeeburg stemt in met visie voor winkelgebied Brazilië

Persbericht

28 mei 2009
De stadsdeelraad heeft op 26 mei 2009 ingestemd met de visie voor de ontwikkeling van het winkelgebied Brazilië, met inachtneming van twee moties en twee amendementen. Een belangrijk deel van de discussie ging over de vraag "wel of niet bouwen in het water". Afgesproken is dat als er bebouwing komt in de driehoek Verbindingsdam / Veemkade, die bebouwing dan niet hoger mag zijn dan de Verbindingsdam. De SP-fractie en het PvdA- raadslid Peter Sijtsma stemden tegen de visie omdat zij tegen elke bebouwing in het water zijn. De overige deelraadsleden stemden in met de plannen van het dagelijks bestuur om het gebied rondom winkelcentrum Brazilië te verlevendigen en op te waarderen.

Winkelgebied

Het gebied kan een stuk gevarieerder en aantrekkelijker worden gemaakt. Dit wordt vooral gezocht in het aanpassen van het huidige winkelcentrum. Deze plannen worden nu verder uitgewerkt. Daarnaast wordt bekeken of het winkelgebied kan worden uitgebreid door beperkte bebouwing in de hoek Veemkade / Verbindingsdam of door ondergronds te bouwen. Ook wordt dit jaar opnieuw onderzocht of een mogelijk uitbreiding van winkels wel aansluit bij de behoefte van de buurtbewoners aan nieuwe en betere winkels. Tot slot zal aan een ervaren stedenbouwkundige worden gevraagd wat zijn of haar deskundige visie is over het stedenbouwkundig effect van de bebouwing op het water in de hoek Verbindingsdam / Veemkade.

Lloydplein

De raad stemt in met het voorstel om het Lloydplein in de toekomst meer uitnodigend te maken voor bezoekers. Meer horeca kan daarbij gewenst zijn, maar dat wordt ook verder onderzocht. Is een uitbreiding van horeca op dit plein, dat vaak winderig is, wel haalbaar en gewenst?

Partijen goed betrokken

De visie op het winkelgebied is samen met betrokkenen, zoals vastgoedeigenaren, woningbouwcorporaties, cultuur- en horecaondernemers in het gebied en winkeliers tot stand gekomen. Zij blijven nauw betrokken bij de uitwerking van de plannen. Voor belangstellende omwonenden start een meedenkgroep.

Het dagelijks bestuur zal de gevraagde onderzoeken in de volgende fase van het concretiseren van de plannen voortvarend uitvoeren. De resultaten van deze onderzoeken komen terug in de stadsdeelraad. Het primaat van de keuzes blijft bij de raad.

---