Gemeente Schagen

Knikker kampioenschap 2009

Op 27 mei j.l. organiseerde Sportservice Schagen voor de derde maal de grote finale van het Noordkop knikkerkampioenschap. 72 kinderen uit 8 gemeenten hadden zich geplaatst bij een voorronde. 44 hiervan namen ook deel aan de finale. Er waren 5 kinderen van Texel aanwezig. De derde plaats ging naar Kees Posthumus uit Hippolytushoef de tweede plaats ging naar Iris de Jongh uit Petten en de winnaar was Rick de Wit ook uit Petten.

Om kwart voor twee begonnen de eerste knikkerpartijen op het schoolplein van de Spoorbuurtschool in Anna Paulowna. De kampioen van vorig jaar, Dyon Scholten, was aanwezig om zijn titel te verdedigen en ook Kees Posthumus ging dit jaar voor de eerste plaats nadat hij vorig jaar 3e was geworden. Het knikkeren in de finale was extra lastig vanwege speciale knikkerpotjes. Om hier de knikkers goed in te krijgen wordt een juiste snelheid en richting geven extra belangrijk.

De deelnemers moesten eerst allemaal 4 of 5 wedstrijden spelen. De beste 2 van elke poule mochten door naar een afvalschema. Uiteindelijk bleven er 4 finalisten over. Deze speelden om de plekken 1 tot en met 4. Djuna Zomerdijk ( 8 jaar) uit t Zand eindigde op de 4e plaats.Kees Posthumus (11 jr) van de Alvitlo werd net als vorig jaar 3e. De finale was ontzettend spannend. Twee leerlingen van de Springschans knikkerden op hoog niveau tegen elkaar. Iris de Jongh(10 jr) werd tweede doordat Rick de Wit precies 1 minuut voor het einde de laatste knikker in het potje knikkerde. Daarmee mag Rick zich een jaar lang Noordkop Knikkerkampioen noemen.