RvC ZO Wonen traag met ontslag Herberigs

28/05/2009 13:13

FNV Bouw

Het conflict tussen de vakbonden en de OR van ZO Wonen en ZO Wonen-bestuurder Jos Herberigs is nog niet ten einde. Vakbonden en OR hadden afgesproken met de Raad van Commissarissen (RvC) dat de raad begin deze week zou beslissen over de toekomst van Herberigs. Gitta Backer, regiobestuurder van FNV Woondiensten: "Wij hechtten waarde aan de belofte van de RvC, maar we zijn teleurgesteld. Wij zullen, samen met de OR en huurderbelangenverenigingen, de druk verder opvoeren. Verder weten wij dat Jos Herberigs al een week niet op kantoor is gesignaleerd. Hij heeft er zelf blijkbaar ook geen vertrouwen meer in. Wij blijven het ontslag van Herberigs eisen."

Vakbonden FNV Woondiensten, CNV Hout en Bouw en De Unie zijn al weken in gesprek met het de RvC van ZO Wonen. Aanleiding is een reorganisatieplan van Herberigs waarvoor elk fundament ontbreekt. Een derde van het personeel zou ontslagen worden. Tijdens een demonstratie op 1 mei bood het personeel een petitie aan de RvC aan waarin het vertrouwen in Herberigs werd opgezegd. Deze petitie werd ondersteund door de ondernemingsraad, de bonden en alle vijf huurderbelangenverenigingen. Ook minister Van der Laan houdt zich bezig met dit fiasco bij ZO Wonen. Hij reageerde eerder deze week op Kamervragen van SP-kamerlid Paulus Jansen. Ook de minister ziet geen enkele reden tot deze reorganisatie.

De RvC zou deze week een beslissing nemen, maar dat is nu met een week uitgesteld. Het reorganisatieplan was wel al van tafel. Hoewel dat een flinke stap in de goede richting was, is het niet voldoende. Peter Kelleter, bestuurder bij De Unie: "Er verandert niet zoveel. Hoewel het plan van tafel is, gaat men gewoon door met voorsorteren op de reorganisatie. Vacatures worden al niet meer opgevuld."

De situatie voor het personeel onder bestuurder Herberigs is onwerkbaar. Dat betekent, zo betogen de vakbonden, dat er onder leiding van deze bestuurder geen doorstart kan worden gemaakt naar een gezonde toekomst voor ZO Wonen. "Ons geduld is nu echt op. Op 8 juni komt het personeel weer bij elkaar, maar voor die tijd verwachten wij antwoord van de RvC. Deze onzekerheid is slopend voor het iedereen." Aldus René Jongen van CNV Hout en Bouw.

In de aanloop voor het verzet tegen de plannen van Herberigs is de situatie hoog opgelopen. Gitta Backer: "Intimidatie en manipulatie zijn aan de orde van de dag en de werksfeer is verziekt. Het gevoel van onveiligheid was zo groot dat mensen zelfs niet naar de door de RvC aangestelde vertrouwenspersoon durfden te stappen. Wij gaan ervan uit dat het vertrek van Herberigs een positieve invloed op de organisatie heeft."