Gerechtelijke organisatie

Systeem voor doorberekening kosten luchthaven Schiphol terecht door NMa goedgekeurd

's-Gravenhage, 28 mei 2009 - Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft in hoger beroep de goedkeuring door de Nederlandse Mededingingsautoriteit van het toerekeningssysteem van kosten en opbrengsten van luchthaven Schiphol, in stand gelaten. Op basis van dit toerekeningssysteem worden door Schiphol bedragen voor de uitvoering van luchtvaartactiviteiten in rekening gebracht bij luchtvaartmaatschappijen, die gebruik maken van de luchthaven. In geschil was of bepaalde kosten die Schiphol in dit toerekeningssysteem had opgenomen, betrekking hebben op luchtvaartactiviteiten. Het gaat daarbij onder meer om de kosten die samenhangen met de exploitatie van Schiphol Plaza. Volgens het College hebben de kosten van Schiphol Plaza betrekking op luchtvaartactiviteiten, nu Schiphol Plaza dienstbaar is aan de afhandeling van passagiers en hun bagage en het dus (mede) wordt gebruikt voor een door Schiphol uit te voeren luchtvaartactiviteit.

Behalve deze kosten ging het ook om de kosten die samenhangen met het gebruik van faciliteiten van de luchthaven door afhalers en wegbrengers, en de kosten betreffende de algemene verkeersruimten voor doorloop van publiek in de vertrekhallen, de pieren en de daartussen gelegen lounges. De kosten van faciliteiten die worden gebruikt door afhalers en wegbrengers betreffen volgens het College eveneens kosten die worden gemaakt ten behoeve van een luchtvaartactiviteit, omdat het gebruik van deze faciliteiten niet los kan worden gezien van het afhalen en wegbrengen van passagiers. Voor de kosten die samenhangen met de algemene verkeersruimten, pieren en lounges, geldt dat in het toerekeningssysteem slechts de delen van de verkeersruimten die uitsluitend toegankelijk zijn voor luchtvaartreizigers zijn opgenomen. De kosten van die delen zijn terecht aan de luchtvaart toegerekend.

Ten aanzien van al deze kosten concludeert het College dus dat deze kunnen worden toegerekend aan luchtvaartactiviteiten en uiteindelijk mogen worden doorberekend bij de luchtvaartmaatschappijen.

LJ Nummer

BI5252

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven Datum actualiteit: 28 mei 2009 Naar boven