Senternovem

28-05-2009 | Eerste exemplaren Basisboek Isolatie aangeboden

Goede isolatie levert tot 35% energiebesparing in woningen

Gisteren zijn op de Beurs "Energie in Bouw en Vastgoed 2009", in Assen, de eerste 20 exemplaren van het Basisboek Isolatie aangeboden aan Lector J.B. de Wit van het lectoraat Energietoepassingen van de Hanzehogeschool Groningen. De overhandiging vond plaats door Chris Bruijnes, algemeen directeur Meer Met Minder en Jules Keser, mede-initiator van het boek en importeur van Airflex isolatiefolie. Het is overigens voor het eerst sinds 20 jaar dat er weer een basisboek over dit onderwerp is verschenen.

Kort gezegd gaat het Basisboek Isoleren van auteur Ad Bone - auteur van talrijke gerenommeerde bouwkunde-uitgaven - in op alles wat met warmte en warmtetransport te maken heeft: van bouwfysische en technische basisprincipes en berekeningsmethoden tot onderwerpen als na-isolatie, duurzaam bouwen, het opwekken van duurzame energie en het CO2-probleem. Ook wordt er uitgebreid ingegaan op keuze, gebruik en detaillering van isolatiematerialen. Daarbij passeren zowel traditionele isolatietechnieken als innovatieve methoden de revue.

Meer Met Minder als inspiratiebron
Meer Met Minder is het nationale energiebesparingsprogramma voor de bestaande bouw. De stichting voert het convenant 'Meer Met Minder' uit, dat ministeries, bouwbedrijven, energiebedrijven, installatiebedrijven en woningcorporaties in 2008 met elkaar sloten. Doel is dat in 2020 2,4 miljoen bestaande woningen en andere gebouwen blijvend 30 procent minder energie gebruiken. Dit bracht Bone op het idee om een goed toegankelijk en gedegen handboek samen te stellen op het gebied van isolatietechnieken en -materialen.

Isolatie goed voor forse energiebesparing
Uit onderzoek van het RIVM bleek dat huishoudens voor 19% bijdragen aan de totale Nederlandse CO2-uitstoot. Daarvan zorgt ruimteverwarming weer voor bijna de helft van de CO2-uitstoot. Met de juiste isolatie valt er dus nog een hoop energie te besparen. De gemiddelde Nederlandse woning is matig geïsoleerd. In een slecht geïsoleerd huis is per jaar gemiddeld 2.150 m3 gas nodig voor verwarming. In een goed geïsoleerd huis is dat ongeveer één derde, namelijk 700 m3.

Kennisoverdracht
Het boek is voor iedereen bedoeld die in de praktijk met isoleren te maken heeft. Dankzij sponsoring van Airflex, Raab Karcher, Unidek, Ecotherm, IKOB-BKB en de stichting Meer Met Minder kunnen studenten het Basisboek Isoleren nu tegen een gereduceerd tarief aanschaffen. Zo draagt de isolatie-industrie een belangrijk steentje bij aan de overdracht van deze essentiële kennis op toekomstige generaties architecten en bouwkundigen.

Snuffelcursus met vervolg
Omdat met name woningbouwcorporaties en gemeenten de komende jaren veel zullen moeten investeren om aan de doelstellingen van het convenant Meer Met Minder te kunnen voldoen, geeft auteur Ad Bone vandaag, speciaal voor deze doelgroepen, een Snuffelcursus Isoleren op de Energiebeurs. De uitgebreide versie van deze cursus zal in het komende jaar gaan reizen door Nederland. De cursus laat zien dat met creatief denken en vernieuwende oplossingen binnen een afzienbare tijd een betaalbaar en effectief resultaat is te behalen.