Veilig Amsterdam


Gemeente Amsterdam: Buurtcijfers leefbaarheid en veiligheid januari - februari 2009

Ceintuurbaan bij Ferdinand Bol


* Buurtcijfers

* Buurtcijfers nader verklaard

28 mei 2009

De buurtcijfers januari - februari 2009, over de leefbaarheid en veiligheid in Amsterdam zijn bekend. Gegevens van politie en gemeente laten zien hoe de Amsterdamse buurten zich in dit opzicht de laatste maanden hebben ontwikkeld.

Buurtcijfers in de periode januari - februari 2009 Per buurtcombinatie is onder meer aangegeven hoe vaak er aangifte is gedaan van diefstal of ontvreemding en hoeveel overlastincidenten door de politie geconstateerd zijn. Aan de bewoners is gevraagd hoe veilig zij de buurt vinden en hoe zij het leven daar waarderen.

U kunt per buurt zien wat er precies heeft plaatsgevonden: ⢠aangiften inbraak, waarbinnen de aangiften woninginbraak worden aangegeven
⢠aangiften diefstal, waarbinnen de aangiften diefstal uit/vanaf motorvoertuigen worden aangegeven
⢠aangiften geweldscriminaliteit
⢠aangiften vernieling
⢠incidenten overlast

Daar waar mogelijk worden de cijfers vergeleken met dezelfde periode van het vorige jaar. De cijfers worden gepresenteerd per buurtcombinatie, waar meerdere buurten onder vallen. Hoe lager het cijfer, hoe veiliger de buurt.

Centrum
In de eerste twee maanden van 2009 is er een daling te zien van diefstal uit/vanaf motorvoertuigen. De politie heeft veel aandacht gehad voor de explosieve stijging van diefstallen gepleegd op scooters waarbij de ruit werd ingeslagen. Om dit aan te pakken zijn er speciale teams op motors ingezet en is er gebruik gemaakt van een SPOT âlok-auto. Daarnaast is met succes de actie Lord of The Ring I gehouden. Deze aanpak heeft ook een positieve uitstraling gehad op andere criminaliteit zoals geweld en vernielingen.

Oud-West
Lennepbuurt, Overtoomse Sluis
De afname van diefstal van/uit motorvoertuigen in de van Lennepbuurt en Overtoomse Sluis hangt samen met de aanhoudingen die zijn verricht op het gebied van autocriminaliteit. Verder is er bijzonder veel aandacht geweest voor jongeren rond de hang- en overloopplekken en is er de inzet van het âteam Deltaâ die scooters controleert.

Zeeburg
Indische Buurt/Oostelijk Havengebied
Voor de Indische Buurt/Oostelijk Havengebied geldt dat er over de gehele linie resultaat is behaald met procentuele dalingen in de inbraak/diefstal/overlast-cijfers van ruim 50%, resp. bijna 80%. Stadsdeel Zeeburg zet samen met haar partners zeer actief in op het voorkomen van deze delicten dan wel het actief aanpakken van de daders door middel van diverse projecten voor de jeugd. De eerste aanpak van overlast en de centrale informatievoorziening wordt in Zeeburg gecoördineerd door het Meldpunt Zorg en Overlast. Deze aanpak heeft de overlast beheersbaar kunnen maken.
IJburg
Voor IJburg geldt dat de 24 inbraken zijn uit te splitsen in 5 inbraken in woningen en 16 in boxen/garages/schuren/tuinhuizen. Uit informatie van de politie blijkt dat de meeste hiervan zijn opgelost en dat de aangevers een groot deel van hun eigendommen weer terug hebben. IJburg is een geheel nieuwe wijk die nog volop in ontwikkeling is. De opgaande lijn in criminaliteit hangt daar mee samen.

De Baarsjes
Geuzenbuurt
Geuzenbuurt laat voor de eerste twee maanden van dit jaar een stijging van inbraken zien en in het bijzonder voor woninginbraak. De politie heeft op districtsniveau hier aandacht voor en dit heeft geleid tot een gezamenlijke actie, met voorlichting vanuit de politie, om inbraak tegen te gaan.

Noord
Banne/Buiksloterham
De afname van de aangiftecijfers vernielingen, is mede te verklaren doordat het stadsdeel en de politie meer hierop hebben ingezet. Â
Geuzenveld-Slotermeer
Slotermeer Zuidwest, Geuzenveld/Spieringhorn
Diefstal is vooral afgenomen in de buurten Slotermeer Zuidwest en Geuzenveld/Spieringhorn. De afname is onder andere het gevolg van de inzet die het stadsdeel doet op het gebied van toezicht. De politie coördineert deze inzet. Hiernaast organiseert het stadsdeel in samenwerking met politie, bewoners, bedrijven en corporaties bijeenkomsten om bewustwording onder bewoners/ondernemers te creëren.

Osdorp
Osdorp-Oost, De Punt, AkerSloten/LutkeOokmeer
De gezamenlijke aanpak van het stadsdeel, politie en anders partners en de intensivering als reactie op de regionale stijging van inbraakcijfers, heeft geleid tot afname van diefstal in Osdorp-Oost, De Punt en AkerSloten/Lutke Ookmeer. Zo worden bepaalde personen uit de buurt in de gaten gehouden, is er verscherpt toezicht in de wijken (zichtbaar maar ook burgerpersoneel) en zijn verdachten van inbraken aangehouden.

Slotervaart
Slotervaart, Westlandgracht, Sloter-Riekerpolder De aangiften diefstal en met name diefstal uit/vanaf motorvoertuigen zijn in meerdere buurtcombinaties sterk gedaald. De afname is vooral tot stand gekomen door het gerichte toezicht van de toezichthouders, SAOA en politie. Ook de eigenaren van de voertuigen hebben bijgedragen door geen waardevolle spullen meer in de auto te laten liggen.

Zuidoost
Bijlmer Centrum (D,F,H) en Gein
Ook in Bijlmer Centrum en Gein is een positieve trend te zien in de afname van diefstal uit/vanaf motorvoertuigen. In Zuidoost heeft de politie speciale teams op motors ingezet (ULM teams) en gebruik gemaakt van een SPOT â lok-auto. Daarnaast is met succes de actie Lord of The Ring I gehouden. Een toename / afname in aangifte cijfers hangt vaak samen met veelplegers die al dan niet op vrije voeten zijn en die in herhaling vallen.

Oost/Watergraafsmeer
Oosterparkbuurt
De afname in de aangifte diefstal uit/vanaf motorovoertuigen is voornamelijk te danken aan een aantal arrestaties eind 2008 van personen die zich schuldig maakten aan deze delicten. Deze aanhoudingen hebben indruk gemaakt op andere jongeren uit de groep waardoor zij zich rustig gehouden hebben.

Zuideramstel
Scheldebuurt, Buitenveldert-West/Oost
De afname van diefstal van/uit motorvoertuigen wordt verklaard door de inzet van politie in reguliere diensten via werkopdrachten, de inzet van motorrijders, (grotere) verkeerscontroles met wellicht een uitwaai-effect, de inzet van studenten die met regelmaat in buurten (Buitenveldert) surveilleren. De politie geeft aan dat meer blauw op straat het aantal diefstallen vermindert.