Veilig Amsterdam


Gemeente Amsterdam: Uitbreiding aanpak dealers en uitgaansgeweld

Rembrandtplein


* Drugsoverlast

* Veilig uitgaan

28 mei 2009

Amsterdam voert het zogenaamde verwijderingsbevel in voor dealers in zowel drugs, nepdope en pillen. Dealers met antecedenten kunnen dan, op last van de burgemeester, drie maanden verwijderd worden uit het gebied waar zij overlast veroorzaken. Ook plegers van uitgaansgeweld op het Leidseplein en het Rembrandtplein kunnen een pleinverbod opgelegd krijgen van donderdagavond 18.00 uur tot zondagavond 24.00 uur. De gebieden waar het verwijderingsbevel en het pleinverbod van toepassing zijn worden door de burgemeester aangewezen.

Het college van B&W wil de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aanpassen om dit mogelijk te maken. Bij een pleinverbod of verwijderingsbevel mag de betrokkene zich gedurende een bepaalde periode niet in een bepaald gebied bevinden. Overtreding van een verwijderingsbevel is een strafbaar feit en kan leiden tot een boete of gevangenisstraf.

Drugsoverlast
Ondanks een breed scala aan middelen dat wordt ingezet door de gemeente, het Openbaar Ministerie en de politie, blijft de overlast van en rondom de handel in drugs in bepaalde delen van Amsterdam te hoog. Het college stelt nu een apart verwijderingsregime voor voor dealers in zowel drugs, nepdope en pillen. De voorgestelde APV-wijziging bevat ook een recidiveregeling.

Het verwijderingsbevel (bestuurlijke maatregel) wordt nu al ingezet tegen overlast van bijvoorbeeld veelplegers. De huidige systematiek is echter onvoldoende effectief voor dealers in drugs. Dealers worden bij verdenking van handel in drugs namelijk strafrechtelijk aangepakt. Na het beëindigen van de voorlopige hechtenis of het uitzitten van hun straf kunnen dealers het overlastgebied gewoon in. Door de APV-wijziging wordt het mogelijk om effectiever op te treden ten aanzien van dealers. Naar verwachting is een bijkomend effect dat de overlast door verslaafden afneemt omdat er minder dealers zijn.

Uitgaansgeweld
Het voorstel om het uitgaansgeweld terug te dringen is een uitwerking van de motie Ornstein. In deze motie werd verzocht om pleinverboden in te voeren op het Leidseplein en het Rembrandtplein. Het percentage geweldsincidenten op het Leidseplein is in de periode 2003-2007 toegenomen met 63%. Ook blijkt dat 60% van deze verdachten van uitgaansgeweld eerder in aanraking is geweest met politie en justitie door geweldsantecedenten, vermogensdelicten, drugsbezit of drugshandel. De daders zijn in de meeste gevallen ouder dan 25 jaar.