Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 der Staten-Generaal 2500 BJ Den Haag Postbus 20018 www.minocw.nl 2500 EA Den Haag

Onze referentie MLB/M/126176

Uw brief van 15 mei 2009

Uw referentie 2009Z08923

Bijlagen Datum 26 mei 2009 antwoorden van M.OCW

Betreft Kamervragen VVD

Hierbij zend ik u het antwoord op de vragen van het Kamerlid Remkes (VVD) van uw Kamer inzake extra journalisten op dertig krantenredacties.

De vragen werden mij toegezonden bij uw bovenaangehaalde brief met kenmerk 2009Z08923.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

a
na 1 van 3 Pagi





Antwoorden op de vragen van het Kamerlid Remkes (VVD) van de Tweede Kamer der Staten-Generaal aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

(ingezonden d.d. 14 mei 2009, kenmerk 2009Z08923)


1
Is de berichtgeving waar dat u voornemens bent financiële middelen uit te trekken voor de aanstelling van extra journalisten? Zo ja, om hoeveel journalisten gaat het, welk bedrag is daarvoor uitgetrokken, welke financiële dekking is daarvoor binnen de begroting OCW aanwezig en bij welke kranten worden deze journalisten aangesteld?

Ik heb de afgelopen tijd werkbezoeken gebracht aan diverse dagbladredacties. Daarbij kwam ter sprake dat bij inkrimpende redacties ­ een situatie waar welhaast alle kranten mee te maken hebben ­ juist de jonge journalisten als eerste dreigen af te vloeien. Ik vind het belangrijk om voor deze groep iets extra's te doen omdat het mes daarbij aan twee kanten snijdt: er blijft werk voor jonge journalisten en kranten krijgen op die manier jonge journalisten binnen die een bijdrage kunnen leveren aan een evenwichtige leeftijdsopbouw van redacties. In de dagblad-CAO staat een "instroomregeling" voor jonge journalisten; de regeling die mij voor ogen staat is additioneel aan die CAO-bepaling en ik ga er van uit dat de dagbladuitgevers (NDP) en de journalistenvakbond (NVJ) die bepaling in stand zullen houden bij de onderhandelingen over een nieuwe dagblad-CAO, die later dit jaar van start zullen gaan.

De regeling die ik heb voorgesteld geldt voor twee jaar; per jaar gaat het om ongeveer 2 miljoen. Van dat geld kunnen circa 60 jonge journalisten aan de slag. Op deze regeling kunnen in beginsel alle Nederlandse dagbladredacties een beroep doen, net zoals bij de eerdergenoemde CAO-instroomregeling voor jonge journalisten.
Dekking heb ik gevonden binnen de OCW-begroting (artikel 16) en binnen de STER-middelen die ik op basis van de Mediawet jaarlijks beschikbaar stel aan het Stimuleringsfonds voor de Pers.
Ik hecht eraan te benadrukken dat dit niet ten koste zal gaan van de 8 miljoen innovatiemiddelen waarover de commissie-Brinkman binnenkort advies zal uitbrengen.


2
Op basis van welke criteria vindt de verdeling over de kranten plaats? Welke voorwaarden zullen worden gesteld?

De regeling zal worden uitgewerkt door het Stimuleringsfonds voor de Pers, in goed overleg met NDP en NVJ. Ik verwacht dat zoveel mogelijk aansluiting zal worden gezocht bij de "instroomregeling" voor jonge journalisten, zoals die thans in de dagblad-CAO staat. Criteria zullen gericht zijn op een objectieve en eerlijke verdeling van jonge journalisten over alle gegadigde redacties. Ik zal als minister niet treden in de beoordeling van deze verdeling over afzonderlijke redacties.

Pagina 2 van 3






3

Bent u voornemens in de toekomst ook ten behoeve van andere media "Plasterk journalisten" aan te stellen?

Ik beperk de regeling nu tot dagbladen, omdat het probleem van personele krimp en daardoor van de positie van jonge journalisten daar het meest acuut is.


4
Waarom is bij deze bekendmaking vooruitgelopen op de rapportage van de commissie-Brinkman?

De commissie-Brinkman richt zich op innovatie in de perssector; bij deze maatregel gaat het om leeftijdsopbouw en arbeidsmarkt. Ik heb de regeling nu aangekondigd, omdat diverse dagbladuitgevers zich gedwongen zien om hun redacties in te krimpen. Bovendien is de maatregel bewust bekend gemaakt op hetzelfde moment als de maatregel "kenniswerkers" uit het crisispakket van het kabinet, omdat het mutatis mutandis om een vergelijkbare problematiek gaat, namelijk het behoud van expertise (in dit geval van jonge mensen) tijdens de crisis.
Zoals ik al eerder aangaf, gaat deze regeling niet ten koste van de 8 miljoen innovatiemiddelen, waarover de commissie-Brinkman binnenkort advies zal uitbrengen. Overigens zal ik de commissie-Brinkman wel vragen suggesties te doen ten behoeve van de uitvoering van deze maatregel.

Pagina 3 van 3