Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag
Rijnstraat 50 Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag Postbus 16375 Postbus 20017 2500 BJ Den Haag
2500 EA Den Haag www.minocw.nl

Onze referentie KO/129792

Datum 26 mei 2009
Betreft Wetsvoorstel Gastouderopvang

Op 18 mei jongstleden zond ik u een brief waarin ik verzocht om te bezien of het mogelijk zou zijn om het wetsvoorstel gastouderopvang nog voor het zomerreces te behandelen. Naar aanleiding hiervan vroeg u mij om ten behoeve het seniorenoverleg op dinsdag 26 mei, nader uiteen te zetten welke inhoudelijke problemen zouden rijzen als dit niet mocht lukken. Graag zet ik dat onderstaand op een rij, waarbij ik vooraf mijn erkentelijkheid wil uitspreken voor de bereidheid van uw Kamer om een zeer spoedige behandeling te willen overwegen. Ik realiseer me dat ik iets zeer uitzonderlijks vraag.

De wijziging van de Wet kinderopvang in verband met de herziening van het stelsel gastouderopvang (Tweede Kamer 31 847) beoogt de gastouderopvang zodanig te wijzigen dat de mogelijkheden van misbruik en oneigenlijk gebruik van het huidige stelsel worden teruggedrongen. Dit leidt tevens tot een besparing op de uitgaven voor kinderopvang van circa 350 mln. Er zijn meerdere partijen waarvoor het noodzakelijk is dat tijdig duidelijkheid bestaat over de nieuwe wetgeving.

Vanwege het feit dat de toeslag voor kinderopvang wordt uitgekeerd door de belastingdienst, is invoering van de wetswijziging alleen mogelijk per
1ste januari. Dat leidt ertoe dat een heel strakke planning gehanteerd moet worden en die leidt op haar beurt tot het verzoek zoals ik dat aan de Eerste Kamer heb gericht. De belastingsdienst moet in de zomer zekerheid hebben over het wetsvoorstel om nog tijdig voor het nieuwe jaar haar systemen hierop te kunnen inrichten.

Voor de GGD'en, als toezichthouder op de kwaliteit van gastouderopvang, geldt dat zij tijd nodig hebben om de kwaliteitseisen die zullen worden vastgelegd in een AMvB en beleidsregels, te vertalen in een toetsingskader en om extra inspecteurs aan te trekken en op te leiden nu het aantal objecten van toezicht zal toenemen.

a
na 1 van 2 Pagi





Gastouders moeten aan nieuwe professionaliteiteisen voldoen. Daarom Datum wordt een EVC- en een examentraject ontwikkeld, wat uiteraard gestoeld 26 mei 2009 moet zijn op de wetgeving. Om gastouders voldoende tijd te geven om in Onze referentie het overgangsjaar 2010 aan de nieuwe eisen te gaan voldoen, wil ik het KO/129792 opleidingstraject dit najaar van start laten gaan.

Gastouderbureaus worden verplicht om zich een eigen oordeel te vormen over de vraag of een aangesloten gastouder naar verwachting tijdig aan de nieuwe kwaliteitseisen zal voldoen. Deze beoordeling vergt uiteraard tijd. Daarbij verloopt het betalingsverkeer tussen ouders en gastouders onder de nieuwe wet via de gastouderbureaus. Hiervoor moeten veel gastouderbureaus hun administratieve systemen aanpassen.

Voor de ouders met kinderen in de kinderopvang kan het wetsvoorstel natuurlijk ook een grote verandering betekenen. Samen met de belastingdienst wordt daarom gewerkt aan een goede informatievoorziening. Ook hiervoor is nodig dat definitief duidelijk wordt hoe de wet komt te luiden.

Ik hoop dat uw Kamer mogelijkheden ziet voor een spoedige behandeling. Mocht er door mij of mijn ambtenaren nog iets mogelijk zijn om de Kamer hierbij te ondersteunen, dan ik ben ik hier natuurlijk gaarne toe bereid.

de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Sharon A.M. Dijksma

Pagina 2 van 2