Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


2009Z09684

Vragen van het lid Pechtold (D66) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over het bericht dat scholieren hun maatschappelijke stage voortaan ook in de supermarkt kunnen volgen. (Ingezonden 26 mei
2009)


1
Is het bericht waar dat u samen met de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een intentieverklaring heeft getekend met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) waardoor scholieren nu ook hun maatschappelijke stage in de supermarktbranche kunnen volgen? 1)


2
Welke functies zullen scholieren in de supermarkten gaan vervullen?


3
In hoeverre zal hierbij sprake zijn van verdringing op de arbeidsmarkt?


4
Welke onbetaalde bijdrage aan de samenleving gaan deze scholieren leveren tijdens hun stageperiode?


5
Op welke wijze leren deze scholieren in de supermarkt om verantwoordelijkheid te nemen voor anderen, zoals bijvoorbeeld hun buurt of de politiek?


6
Met welke andere groepen uit de samenleving komen de scholieren in contact die zij op een andere manier niet ook al ontmoeten?


7
Zet u de maatschappelijke stage in om scholieren kennis te laten maken met een commerciële branche of geeft u een commerciële branche via de maatschappelijke stage de mogelijkheid om reclame te maken voor de eigen branche als werkgever?


8
Waarom is de maatschappelijke stage nodig om kinderen meer kennis over gezond en/of biologisch voedsel bij te brengen? Waarom bieden bijvoorbeeld de lessen biologie hiertoe volgens u onvoldoende mogelijkheden?


1) http://www.cbl.nl/pers/persberichten/stage
2)