Inspectie Verkeer en Waterstaat


Inspectie VenW: Aantal bedrijfsoverwegen voldoet niet aan eisen

Nieuwsbericht | 28-05-2009

Een aantal bedrijfs- of particuliere overwegen is onvoldoende zichtbaar voor weg- en treinverkeer, onder meer door het ontbreken van borden en goede verlichting. Dat is een van de constateringen uit de `'Evaluatie inspectie infra 2008'' van de Inspectie Verkeer en Waterstaat. In 2008 voldeden 8 van de in totaal 16 overwegen die gecontroleerd zijn naar aanleiding van klachten niet aan de eisen.

Verder constateerde de Inspectie in dat jaar een grote hoeveelheid afwijkingen aan spoorstaven (218 op 265 locaties) zoals scheurtjes en deuken. Die zijn echter niet zo groot dat de veiligheid in het geding is. Wel moeten deze spoorstaven tijdig worden onderhouden en is er een achterstand. De Inspectie zal in 2009 daarom extra controleren op dit onderwerp.

De Inspectie stelt ook dat er in 2008 nog te vaak sprake was van het ontbreken van hekwerk tegen onder meer vandalisme bij grote emplacementen. 19 van de 35 gecontroleerde spoorbanen waren niet goed afgesloten. Volgens de Inspectie is er wel een verbetering in de strijd tegen vandalisme op het spoor waarneembaar, onder meer doordat veel bouwmateriaal in de nabijheid van het spoor is weggehaald.

Meer informatie


* Rapport Railinfra 2008
Pdf-document, 789 kB