Gemeente Valkenswaard

iepen

Rooien zieke iepen

Medewerkers van de gemeente Valkenswaard zijn al enige tijd bezig met het rooien van zieke iepenbomen op diverse locaties in de gemeente. Er zijn onder meer al iepen gerooid aan de Kerkhofstraat en de J.F. Kennedylaan in Valkenswaard en in het plantsoen aan de Hyacinthlaan in Dommelen. Ondertussen is bekend geworden dat nog meer iepen zijn aangetast door de ziekte. Deze bomen worden komende week al gerooid Het gaat in elk geval om nog zes iepen in het plantsoen op de hoek Hyacinthlaan/Crocuslaan en 16 stuks in het Feliciadal.

Wat is het het?
De iepenziekte wordt veroorzaakt door een schimmel, die van boom naar boom verplaatst wordt door de iepenspintkever. Het kevertje zet zijn eieren af in het hout van de iep en besmet op deze manier de boom met de schimmel. De schimmel vermenigvuldigt zich in de houtvaten. Om zichzelf te beschermen tegen deze schimmelaantasting, sluit de boom het besmette houtvat af waardoor de boom uiteindelijk zal verdrogen. De iepenziekte heeft in alle gevallen een dodelijke afloop.

Hoe herken ik de iepenziekte?
De iepenziekte begint meestal in een tak bovenin de kroon. In de zomer verwelkt het blad en kleurt het bruin. Kenmerkend voor deze aantasting zijn de zogenaamde "vaantjes": kale takken met nog een of twee verdorde eindblaadjes. De ziekte verspreidt zich steeds verder. Binnen een à twee weken kan een flink deel van de kroon bruin verkleurd zijn. Als je een tak doorsnijdt zie je donker gekleurde stippen in de buitenste jaarring, soms aaneengesloten tot een deel van de jaarring.

Heeft u een boom met de iepenziekte ontdekt, dan kunt u dit melden bij de gemeente via het algemene telefoonnummer 040-2083444.

Wat doet de gemeente?
Als iepenziekte geconstateerd wordt, wordt de boom binnen drie weken gekapt om besmetting van andere bomen te minimaliseren. Vanwege de noodzakelijke snelheid van handelen kan voor het rooien van deze bomen niet vooraf de gebruikelijke kapvergunning worden afgegeven. Op plaatsen waar nu iepen moeten worden gerooid komen andere bomen terug. Dat kan pas op zijn vroegst in het nieuwe plantseizoen dat eind oktober begint.

Wel is het zo dat de gemeente zo veel mogelijk probeert de als waardevol aangemerkte iepen te behouden door ze vooraf te injecteren. Deze injectie is erg duur, waardoor het niet betaalbaar is om alle iepen hiermee te behandelen.