Gemeente Lelystad

Gemeente wacht verloop kredietcrisis af

Vrijdag 15 mei 2009

Ieder voorjaar maakt het college van de gemeente Lelystad haar plannen voor het volgende jaar kenbaar aan de gemeenteraad in de zogenaamde voorjaarsnota. Aan de plannen wordt direct een begroting gekoppeld.

Kredietcrisis

Door de kredietcrisis - waarvan het verloop nog steeds onduidelijk is
- adviseert het college de gemeenteraad dit voorjaar om de besluitvorming te beperken tot voorstellen die urgent zijn en waarvan de realisatie al in 2009 speelt. Over minder urgente voorstellen kunnen dan knopen worden doorgehakt in de Najaarsnota. Dat geeft de gemeente nog even de tijd om het verloop en de gevolgen van de kredietcrisis te overzien.

Voorzichtigheid

Het college hecht veel waarde aan de realisatie van het collegeprogramma, dat 3 jaar geleden werd vastgesteld. Ook dit vierde en laatste jaar van de collegeperiode, wil het college de voorgenomen plannen waarmaken, zij het met gepaste voorzichtigheid. Om het hoofd te bieden aan de huidige financieel economische omstandigheden, besluit Lelystad daarnaast te investeren. Deze benadering zorgt ervoor dat de voorjaarsnota sluit met een positief begrotingssaldo van EUR 761.000,- voor 2009.

Onzekere factoren

De voorzichtige houding van het college komt voort uit onduidelijkheid over:

1. de hoogte van de uitkering aan gemeenten van het rijk voor het komende jaar

2. de hoogte van de GSB-uitkering (Grote Steden Beleid)
3. de uitkomsten van het onderzoek naar de effectiviteit en efficiency van alle gemeentelijke activiteiten (motie 15)
4. het verloop van de kredietcrisis

Het wachten is op de mei-/junicirculaire van het rijk, waarin de gemeentelijke uitkeringen en de GSB-uitkeringen bekend worden gemaakt. Wel is een akkoord bereikt tussen Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), dat het financiële perspectief van gemeenten tot en met 2011 veilig stelt. De algemene uitkering aan gemeenten zal niet af-, maar ook niet toenemen. De inflatiecorrectie dient door gemeenten zelf opgevangen te worden.

Besluitpunten 2009

Voor 2009 betekent dit dat alleen urgente zaken doorgang vinden. Urgent zijn onder andere: maatschappelijke stages voor leerlingen van het voortgezet onderwijs, toezicht op kinderopvang, groot onderhoud onderwijsgebouwen en gymzalen, kunstgrasveld voor SV Lelystad '67, meer reuring in Bataviahaven, het mogelijk maken van de uitbreiding van Lelystad Airport, wijkveiligheid, het ontwikkelen van Underground tot poppodium, het ontwikkelen van recreatieve fietsroutes, doorgaan met Summer's Cool en het opvangen van de landelijke bezuinigingen op de AWBZ en de daarmee samenhangende toename van aanvragen op gemeentelijke voorzieningen.

* Voorjaarsnota 2009

Het antwoord van Lelystad op kredietcrisis: investeren!

Op verschillende vlakken is door het college gezocht naar maatregelen om de kredietcrisis - die inmiddels uitgemond is in een recessie - het hoofd te bieden.

Woningbouw

De woningbouwmarkt is één van de eerste sectoren die werd beïnvloed door de kredietcrisis. Lelystad is relatief hard getroffen door de ruime en ontspannen woningmarkt. Onduidelijk is hoelang de kopersstaking zal duren. In `Het antwoord van Lelystad' presenteert de gemeente een pakket maatregelen om de woningmarkt weer in beweging te krijgen. Hiervoor wordt een bedrag van 2,7 miljoen euro uitgetrokken. Ook wordt geïnvesteerd in gebiedsmarketing.

Groot onderhoud

Groot onderhoud in de stad wordt eerder uitgevoerd dan gepland. Dat is goed voor het aanzicht van de stad, maar ook voor de werkgelegenheid die hierbij ontstaat.

Betalingstermijn facturen verkorten

Om het werkkapitaal van ondernemers te ondersteunen zet de Gemeente Lelystad in op een kortere betaaltermijn van facturen, mits de facturen correct worden aangeleverd.

Verbouwing stadhuis en werkgelegenheid

Voor de op handen zijnde verbouwing van het stadhuis is bij de aanbesteding vereist dat ook lokaal ingeschreven werkzoekenden ingehuurd worden. De investering draagt bij aan de werkgelegenheid en levert een bijdrage aan het verzachten van de gevolgen van de kredietcrisis.

Schuldhulpverlening

De vraag naar schuldhulpverlening is gegroeid en blijft groeien. Er is inmiddels een wachtlijst ontstaan. Lelystad wil mensen met financiële problemen direct hulp blijven bieden en investeert daarom in het opheffen van de wachtlijst.

In het najaar van 2009 wordt de besluitvorming over 2010 vastgesteld. Aan de hand van de financieel economische ontwikkelingen in de komende maanden hoopt het college een beter beeld te kunnen schetsen en zo meer verantwoord een besluitvorming aan de gemeenteraad te kunnen presenteren.

---