Gemeente Lelystad

Leegstandwet kan huiseigenaren helpen met dubbele woonlasten

Dinsdag 26 mei 2009

De Leegstandwet is een landelijke regeling die huiseigenaren de mogelijkheid biedt om hun woning tijdelijk te verhuren.

Dubbele woonlasten

Dat biedt voordelen voor iemand die bijvoorbeeld in de huidige recessie het huis niet verkocht krijgt en vanwege dubbele woonlasten de woning wil verhuren. Als een eigenaar zijn of haar woning verhuurt op basis van de Leegstandwet, gelden een aantal huurbeschermingsbepalingen niet. Maar verhuren op basis van de Leegstandwet heeft ook consequenties waar de verhuurder van te voren goed over na moet denken.

Tijdelijk verhuur

De Leegstandwet kent zijn ontstaan in de problemen die voorkomen bij leegstand van woningen die wachten op sloop of grootschalige renovatie. Om te voorkomen dat deze woningen gekraakt worden, is in de Leegstandwet geregeld dat deze woningen tijdelijk verhuurd kunnen worden. Vooral woningcorporaties maakten tot op heden gebruik van de Leegstandwet.

De minister van Wonen, Werken en Integratie heeft in januari `09 op kamervragen geantwoord dat de Leegstandwet ook de mogelijkheid biedt om te koop staande woningen tijdelijk te verhuren. Het college in Lelystad heeft besloten dat de maximale verhuurprijs van de woning dan niet hoger mag zijn dan de maximaal redelijke huur volgens het woningwaarderingsstelsel.

Voorwaarden

De woning moet onder andere te koop staan en moet leeg zijn. Verhuur onder voorwaarden van de Leegstandwet is voor een periode van minimaal 6 maanden en maximaal 2 jaar. Verlenging van deze termijn is mogelijk, met een maximum van vijf jaar. De opzegtermijn voor de verhuurder bedraagt minimaal 3 maanden. De opzegtermijn voor de huurder bedraagt minimaal 1 maand. De legekosten bedragen EUR 64,70.

Voordelen

Verhuur op basis van de Leegstandwet kan financiële verlichting bieden aan bezitters van twee woningen die te kampen hebben met dubbele woonlasten. Door tijdelijk te verhuren met een vergunning op basis van de Leegstandwet, heeft de verhuurder een instrument in handen om een huurder te dwingen de woning te verlaten na afloop van de overeengekomen huurperiode.

Bij verhuur zonder vergunning blijkt in de praktijk, dat huurders met succes een beroep doen op huurbescherming waardoor zij de woning niet (hoeven te) verlaten. De tijdelijke verhuur voorkomt leegstand en levert daarmee een positieve bijdrage aan de leefbaarheid van buurten. In de media is de laatste weken geregeld aandacht voor woningbezitters met dubbele woonlasten. Inmiddels heeft de gemeente Lelystad al een aantal aanvragen ontvangen.

Mogelijke consequenties

Verhuren op basis van de Leegstandwet heeft ook consequenties waar de verhuurder goed over na moet denken. De huurprijs mag niet hoger zijn dan de huurprijs volgens het woningwaarderingssysteem. Deze maximale huurprijs zal in vele gevallen de hypotheeklasten niet compenseren. De verhuur kan consequenties hebben voor de hypotheekrenteaftrek en veel hypotheekverstrekkers hebben expliciete afspraken rondom verhuur, overleg met de hypotheekverstrekker is dus nodig. Als de woning bijvoorbeeld binnen een week verkocht is, moeten toch de afspraken in het contract nagekomen worden. Met de huurder moeten bijvoorbeeld ook goede afspraken gemaakt worden over de momenten waarop de woning door potentiële kopers bezichtigd kan worden.

Aanvragen

Geïnteresseerden kunnen meer informatie krijgen bij de publieksbalie van de afdeling Ruimtelijke Dienstverlening van de gemeente in de hal van het Stadhuis tussen 9:00 en 12:00 of bellen met telefoonnummer (0320) 2789911 (kiezen voor optie 2).

---