Gemeente Lelystad

Tentoonstelling nestmaterialen vogels

Vrijdag 15 mei 2009

In de hal van het Stadhuis, bij het Natuursteunpunt, is nu een tentoonstelling van specifieke nestmaterialen voor diverse vogels. U kunt daar een aantal nestkastjes `in het echt' bekijken.

Ook ligt daar een speciale gierzwaluwpan (type sneldek), een neststeen die ingemetseld kan worden en die bestemd is voor de gierzwaluw maar die ook door andere vogels zoals de mees, gebruikt kan worden, een mussenpan, een (in te metselen) vleermuizenkoker (overigens is een vleermuis geen vogel maar een zoogdier) en een egelhuis.

Natuurrijke stad

Lelystad is een natuurrijke stad. Die natuur biedt onderdak, voeding en beschutting aan honderden verschillende diersoorten. De meeste dieren vallen niet of nauwelijks op. Ze leven op of in de grond,tussen half verteerd blad, in het hoge gras of ze zijn zo klein dat je ze met het blote oog bijna niet kunt zien. Maar in de Lelystadse natuur komen ook tientallen vogelsoorten voor. Een flink aantal bezoekt de menselijke omgeving, zoals de tuin. Ook egels en vleermuizen kom je regelmatig tegen vlak bij huis en in het openbaar groen.

Stedelijke omgeving

Sommige vogels maken in de lente een nest in de bomen en struiken in tuinen en het openbaar groen. Andere soorten hebben een holletje nodig waar ze hun nest in bouwen. In het jonge Lelystad komen nog niet veel natuurlijke holletjes voor, de meeste bomen zijn daar nog niet oud genoeg voor.
Niet alleen de natuur biedt nog niet zoveel mogelijkheden maar ook de manier van bouwen. Mussen, spreeuwen, zwaluwen (de huiszwaluw, boerenzwaluw en gierzwaluw) die vroeger volop nestgelegenheid hadden onder dakranden en dakpannen worden steeds vaker geweerd. Sommige vogels krijgen het steeds moeilijker in een stedelijke omgeving. Ook egels en vleermuizen vinden niet altijd een geschikte verblijfsplek. U kunt daar wat aan doen!

Nestdakpannen

Als u wat wilt doen voor vogels dan kan dat. Natuurlijk kunt u gewoon een paar nestkasten ophangen, verschillende soorten zijn daar blij mee zoals de pimpel - en koolmees, winterkoninkje, spreeuw, mus... (Hang ze met de invliegopening naar het zuid-oosten en minimaal 2, liever 3 meter hoog, buiten het bereik van katten).

Gierzwaluwen help je niet met een nestkast maar ze maken graag gebruik van speciale dakpannen met een invliegopening en neststenen die in de muur ingemetseld worden. Eigenlijk is er voor iedere soort pannendak een gierzwaluwpan te krijgen. Nestmateriaal gebruiken ze niet of nauwelijks: gierzwaluwen brengen een groot deel van hun leven in de lucht door en daar zweeft nou een maal weinig nestmateriaal rond. Pannen voor gierzwaluwen kunnen alleen gebruikt worden als de hoek van het dak 45 graden of meer is. Plaats bij voorkeur een paar pannen op één dakhelling.

---