GAIA

20 mei 2009

Vaccin tegen pijnlijke biggencastratie geregistreerd in de EU

GAIA dringt aan op snel verbod chirurgische castratie in ons land

De dierenrechtenorganisatie GAIA, die in ons land campagne voert tegen het (onverdoofd) chirurgisch castreren van biggen, verwelkomt het nieuws dat de Europese Commissie groen licht geeft voor de commercialisering van Improvac. Dat is een door het farmaceutisch bedrijf Pfizer ontwikkeld vaccin (ook immunocastratie genoemd) als alternatief voor het (onverdoofd) chirurgisch castreren van biggen tegen de zogenaamde berengeur*. Improvac is in juli beschikbaar op de Europese markt, liet de producent weten. Hiermee kan de Belgische varkenshouderij jaarlijks 5,6 miljoen biggen veel onnodige pijn besparen.

Chirurgische castratie is verschrikkelijk pijnlijk voor de dieren.

De dierenrechtenorganisatie dringt dan ook aan op wetgeving die snel een einde maakt aan het chirurgisch castreren van biggen. Het is nu aan de sector om te tonen dat het hen menens is met het biggenwelzijn, immunocastratie toe te passen en zich niet langer te verzetten tegen een verbod op chirurgische castratie van biggen.

"Biggen chirurgisch castreren moet stoppen", zegt GAIA-directeur Ann De Greef. "De varkenshouderijsector heeft nu geen excuus meer om door te gaan met die dierenmishandeling." Dit vaccin voorkomt veel dierenleed en het levert de varkenskweker ook belangrijke voordelen op, niet in het minst een betere voederconversie.


* Berengeur is een onaangename geur die kan vrijkomen wanneer vlees van hooguit 5 % ongecastreerde of intacte beren (mannelijke varkens) van meer dan 85 kg gebakken of verhit wordt. Lang niet alle consumenten van varkensvlees ruiken berengeur.

> Meer over onze campagne tegen onverdoofde biggencastratie