Ministerie van Defensie

Commandantenwisseling mentorteam Afghaanse leger

28 mei 2009, 15.10 uur

Kolonel Willem Verweij en kolonel Maurice Bastin schudden elkaar de hand. Het Operational Mentoring Liaison Team (OMLT) heeft een nieuwe commandant. Kolonel Willem Verweij gaf op de paradeplaats van de Afghan National Army (ANA) het stokje door aan kolonel Maurice Bastin. Militairen kijken toe hoe kolonel Willem Verweij het commando overdraagt aan kolonel Maurice Bastin.

Verweij voerde van 1 december tot eind mei het commando over het eerste multinationale OMLT (1MN), OMLT DET-4. Dit team heeft als belangrijkste taak het mentoren van de Afghaanse partners. Daarnaast is het de verbinding tussen de Taskforce Uruzgan en het Afghaanse leger.

Kolonel Willem Verweij Kolonel Willem Verweij geeft een toespraak.

In zijn toespraak refereerde Verweij aan een aantal belangrijke ontwikkelingen binnen de ANA. `Met de deelname van generaal Hamid aan de `Big Six meeting' is de ANA op de kaart gezet en daarmee een belangrijke speler geworden in de uitvoering van het Uruzgan Security Plan.

Daarnaast hebben we als goede partners samengewerkt in grote operaties in Mirabad en de Baluchi-vallei. En we zijn samen nauw betrokken bij de bouw van een controlepost in Chora en in het Deh Rashan gebied. Het werken met deze brigade was een unieke ervaring. Dit blijft voor altijd een dierbare herinnering', aldus de kolonel.

Generaal Hamid Generaal Hamid, brigadecommandant van het Afghaanse leger, houdt een toespraak.

Generaal Hamid, brigadecommandant van het Afghaanse leger, gaf aan dat met het vertrek van kolonel Verweij en zijn team er ook vrienden weggaan: `Ik hoop u op een dag een veilig land te kunnen tonen. Uw geduld en respect hebben veel voor mij en mijn mensen betekend. We zullen u missen.'

Generaal Tom Middendorp

`Het OMLT is de belangrijkste speler achter de schermen. Ze gaan niet voor hun eigen succes, maar weten met respect voor de cultuur en wederzijds vertrouwen de ANA tot een structurele partner te maken', aldus generaal Tom Middendorp.

Voor het nieuwe OMLT staan er een aantal belangrijke veranderingen op het programma; onder andere de komst van een derde `kandak' (bataljon) en de verkiezingen in augustus.