Ministerie van Defensie

Periodiek overzicht Afghanistan

28 mei 2009, 16.00 uur

Nederlandse militairen tijdens de operatie Mani Ghar. - Foto: ministerie van Defensie Operatie Mani Ghar in het westelijke Deh Rashan gebied is afgelopen week doorgegaan. De nadruk ligt nu op het leggen van contacten met de lokale bevolking om hun noden en wensen in kaart te brengen. Uit de gesprekken blijkt dat de bewoners van het gebied in het bijzonder de opstandelingen verantwoordelijk houden voor de ongecontroleerde situatie die er tot op heden heerste. Zij spraken de hoop uit dat de komst van ISAF en Afghaanse overheid de nodige rust in hun omgeving gaat brengen.

Inmiddels zijn de eerste kleinschalige ontwikkelingsprojecten opgestart door het Provinciaal Reconstructie Team en zijn genisten begonnen met de bouw van een permanente controlepost. Opnieuw werden bij huiszoekingen enkele wapenopslagplaatsen gevonden door militairen van het Afghaanse leger en Task Force Uruzgan.

Overleg tijdens shura

Zondag 24 mei vond in het PRT-huis op Kamp Holland een shura plaats waaraan tribale leiders uit Uruzgan deelnamen. Ook gouverneur Assadulah Hamdam was bij deze vergadering aanwezig. Het overleg stond in het teken van een grote jirga (stamhoofdenbijeenkomst) binnenkort, waaraan zo´n 350 stamoudsten zullen deelnemen.

Daarnaast werd er gesproken over het oplossen van tribale spanningen in het gebied en de aanleg van de weg tussen Tarin Kowt en Chora. Gouverneur Hamdam gaf aan dat de lokale stammen ook een belangrijke rol zullen spelen bij de ontwikkeling van het traject en de beveiliging van deze weg.

Politieschool geopend Uireiking diploma aan kersverse agenten. - Foto: ministerie van Defensie

Onder grote belangstelling van Afghaanse en internationale militairen en politici is donderdag 21 mei de eerste politieschool in Uruzgan geopend. Dit viel samen met de diploma-uitreiking aan de eerste lichting cursisten. De lessen aan de school begonnen al in februari.

Het opleidingscentrum is bedoeld om politieagenten te trainen in zowel theoretische als praktische kennis. Agenten volgen er hun lessen onder begeleiding van politietrainers die uitgezonden zijn door de Europese Unie. De Afghaanse overheid heeft zich ten doel gesteld om eind 2010 een goed opgeleide politiemacht van 82.000 man te kunnen inzetten.

Het nieuwe trainingscentrum voorziet dan ook in de behoefte om de agenten in Uruzgan door middel van een gedegen opleiding beter toegerust te laten zijn voor hun taak. Gouverneur Hamdam wees de afgestudeerde agenten erop dat het vertrouwen winnen van de bevolking van Uruzgan een volgende belangrijke stap is.

Vuurcontacten

Kandahar Air Field werd afgelopen week tweemaal beschoten met raketten. Deze troffen geen doel, er was geen schade. F-16's van de Nederlandse Air Task Force kwamen tweemaal in actie om ISAF-grondtroepen te ondersteunen. Ook Nederlandse Apache-gevechtshelikopters kwamen enkele malen in actie om grondeenheden te ondersteunen. De pantserhouwitzer ondersteunde met lichtgranaten een patrouille van het Afghaanse leger en ISAF-militairen.

Monitor

De Monitor Publieke Opinie van mei 2009 is als download onder dit bericht te vinden. De monitor is een maandelijkse peiling waarin steun en draagvlak voor de missie wordt gemeten.

Verwijzingen

* Monitor 'mei 2009' * Rapport | 28 mei 2009 | pdf, 19 pagina's, 196 KB