Ministerie van Defensie

Staatssecretaris bezoekt operatiegebied Uruzgan

28 mei 2009, 15.55 uur

Staassecretaris De Vries in Uruzgan. - Foto: ministerie van Defensie Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries heeft vanmorgen tijdens een bezoek aan Afghanistan de vorderingen van de opbouw van de nieuwe patrouillebasis Tabar in de westelijke Deh Rashan bekeken. In dit gebied wordt momenteel de operatie Mani Ghar uitgevoerd. De streek stond tot voor kort bekend als een bron voor vijandelijke activiteiten en lokale conflicten.

Twee weken geleden begon operatie Mani Ghar, met als doel de veiligheid in het gebied te verbeteren en er een permanente aanwezigheid te garanderen van ISAF en Afghaanse veiligheidstroepen. Bij diverse huiszoekingen werden een groot aantal wapenopslagplaatsen gevonden.

De Vries toonde zich onder de indruk van de resultaten die in korte tijd werden behaald en was vooral blij met het feit dat de lokale bevolking zich ontvankelijk toont voor de aanwezigheid van ISAF en Afghaanse veiligheidsdiensten: "De operatie is een succes, zowel als het gaat om het creëren van veiligheid als ontwikkeling. Goed om met eigen ogen concrete resultaten van de Nederlandse aanpak te zien. Het is voor het eerst dat er in dit gebied buitenlandse militairen komen. Vanuit de bevolking komen nu al voorstellen voor projecten die we hier kunnen gaan doen. Dat is een teken dat men vertrouwen heeft in de Nederlanders."

Ervaringen van personeel Jack de Vries in gesprek met de militairen. - Foto: ministerie van Defensie

Naast zijn bezoek aan het Deh Rashan gebied was de staatssecretaris ook te gast bij de Nederlandse ISAF-troepen op Kamp Holland, Deh Rawod en Kandahar Air Field. Hij liet zich bijpraten over de voortgang van de missie in algemene zin, maar het accent lag op de ervaringen van het personeel met het onderhoud van materieel. Voertuigen en ander materieel hebben veel te lijden hebben onder het moeilijk begaanbare terrein van Afghanistan.

Opening sportveld Opening van een sportveld in Kandahar. - Foto: ministerie van Defensie

In de nabijheid van Kandahar Air Field opende de staatssecretaris samen met de Afghaanse schooldirecteur en directeur van de betonfabriek een sportveld bij de 'Blue School'. Vier Nederlandse ISAF militairen hebben in het kader van de wederopbouw samen met de beide directeuren het sportveld laten sponsoren. Na de opening werd door de kinderen van de school direct gebruik gemaakt van het sportveld.

De Vries benadrukte het bijzondere karakter van het project, een initiatief van Nederlandse militairen en een Afghaanse `sponsor', die zelfs de naam van zijn bedrijf op het basketballbord had laten afdrukken: "Als je al die kinderen zo enthousiast ziet sporten weten we meteen weer waar we het voor doen; een betere toekomst voor de Afghanen."

Uitreiking medailles

De staatssecretaris beëindigt zijn bezoek vanavond op Kandahar Air Field, waar hij de NAVO-medaile uitreikt aan ongeveer honderd militairen van het Contingentscommando en de Air Task Force.

In het kielzog van de bewindsman reisde een camerateam van het Jeugdjournaal mee, die diverse reportages maakte over de missie in Afghanistan. Deze worden komend weekeinde in de bulletins van het Jeugdjournaal uitgezonden.