Werkgeversvereniging AWVN

Scherpe maar moeizame trendbreuk loonontwikkeling

Den Haag, 28 mei 2009 - Werkgeversvereniging AWVN ziet in haar tussentijdse cao-evaluatie twee duidelijke breekpunten. De belangrijkste daarvan zit na het Sociaal Akkoord. Deze trendbreuken komen wel moeizaam tot stand, de cao-afspraken lopen namelijk nog niet in de pas met de ongekend snelle en heftige economische recessie. Het aanpassingsvermogen in onderhandelingsprocessen is in deze uitzonderlijke situatie nog altijd te gering.

AWVN hecht belang aan de trendbreuk na het Sociaal Akkoord, omdat nu meer aandacht wordt besteed aan toekomstbestendige arbeidsvoorwaarden. "In deze tijd kan loonruimte best worden geïnvesteerd in scholing en stageplaatsen," zo stelt algemeen directeur Toon van Asseldonk van AWVN. "We zoeken creatieve oplossingen voor de lange termijn."

In het eerste kwartaal van 2009, nadat de herziene CPB-ramingen negatief uitvielen, is de eerste knik te zien in het gemiddeld afgesproken loon. Het twaalfmaandsgemiddelde (de som van loonsverhogingen herberekend over twaalf maanden) was in het laatste kwartaal van 2008 3,1%. Dit gemiddelde zakte in het eerste kwartaal van 2009 naar 2,3%. In het tweede kwartaal (na het Sociaal Akkoord) zakt dit gemiddelde nog verder terug naar 1,4%. Werkgeversvereniging AWVN verwacht dat de loonontwikkeling nog verder zal dalen.

Werkgelegenheid
De trendbreuk na het Sociaal Akkoord is vooral duidelijk te zien in de afspraken over werkgelegenheid. Dit betreft afspraken waarin wordt gezorgd voor breder inzetbaar personeel en afspraken over het werken met groepen die een grotere afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Deze verschillende onderwerpen krijgen na het Sociaal Akkoord veel meer ruimte in cao's dan voor het Sociaal Akkoord.

Concurrerender werken
In driekwart van de principeakkoorden komen de speerpunten van AWVN terug. Dat betreft meestal concurrerender en resultaatgerichter werken. Vier op de tien akkoorden bevat afspraken over resultaatafhankelijke beloning, eenmalige uitkeringen en/of beoordelingsafhankelijke beloning. De score valt voor enkele speerpunten in 2009 lager uit dan in 2008, maar de speerpunten `meer productieve uren werken', `in flexibelere patronen werken' en `met nieuwe doelgroepen werken' zijn nu vaker in cao's terug te vinden dan vorig jaar.

De cao-evaluatie van AWVN over seizoen 2009 bevat 157 afgesloten akkoorden, waar ruim een miljoen werknemers onder vallen. Voorbehoud | Privacybeleid | AWVN International Services 070 - 850 86 05 | werkgeverslijn@awvn.nl | Postbus 93050, 2509 AB Den Haag
____________________