Gemeente Breda

Wethouder feliciteert Haagse Beemden: Nu samen aan de slag

Wethouder Heerkens feliciteert wijkraad en bewoners van de Haagse Beemden met de
EUR 2 miljoen die minister Van der Laan heeft toegekend om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren.

`Ik ben erg blij met de toewijzing door het ministerie, maar ook met de bijdragen die de corporaties aan het Wijkimpulsplan leveren. We gaan nu samen aan de slag om van de Haagse Beemden een wijk te maken waar bewoners trots op kunnen zijn: een veilige, schone wijk waarin men aandacht heeft voor elkaar.'

Minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken, Integratie) heeft vijftien gemeenten elk
EUR 2 miljoen toegekend voor de verbetering van de leefbaarheid in een door hen aangewezen wijk. De gemeente Breda had hiervoor het Wijkimpulsplan Haagse Beemden ingediend. Met de toekenning kan de gemeente de komende twee jaar diverse onderdelen van het plan gaan uitvoeren in nauwe samenspraak met de wijkraad Bekom, de corporaties en diverse andere belanghebbenden. Naast het budget van het ministerie dragen de gemeente en de corporaties respectievelijk EUR 2,9 en EUR 3 miljoen bij aan de uitvoeringsmaatregelen.

Evenwicht
Met het Wijkimpulsplan willen de betrokken partijen het evenwicht in de Haagse Beemden terugbrengen: een aantrekkelijke leefomgeving waar bewoners zich verbonden voelen met de wijk en met elkaar, waar jongeren meedoen in de samenleving door scholing en werk, waar ouders opvoedingsondersteuning kunnen krijgen, waar de veiligheid verbetert. Kortom: de Haagse Beemden op de kaart zetten als aantrekkelijke, bloeiende en herkenbare wijk in Breda.
Een greep uit de maatregelen: er zal aandacht zijn voor parkeerlocaties, wortelopdruk, zwerfvuil, kunstgrasvelden. Er komt extra opbouwwerk, buurtcoaches worden aangesteld en er komen veiligheidsplannen. Corporaties gaan diverse projecten op het gebied van veiligheid eerder dan was voorzien uitvoeren. Ook voorziet het plan in een bijdrage aan de bouw en inrichting van de brede school Vlierenbroek en het daarin te vestigen Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Wethouders Heerkens wil nu voortvarend aan de slag om samen met de wijkraad Bekom, de corporaties en andere belangrijke partijen de maatregelen uit het Wijkimpulsplan te gaan uitvoeren. Samenwerking is het daarbij sleutelwoord: de gemeente heeft de steun nodig van zowel bewoners als organisaties om dit plan tot een succes te maken. Nog voor de zomervakantie zal duidelijk zijn op welke manier dit gaat gebeuren.

Breda, 28 mei 2009