Nederlandse Taalunie

Nominaties De Inktaap 2010 bekend!

Antwerpen, juni 2009

De genomineerde boeken voor De Inktaap, de literaire jongerenprijs voor het Nederlands taalgebied, zijn bekend:

* Over de Liefde - Doeschka Meijsing
(winnaar AKO Literatuurprijs 2008)

* Alleen maar nette mensen - Robert Vuijsje (winnaar De Gouden Uil Literatuurprijs 2009)
* Godverdomse dagen op een godverdomse bol - Dimitri Verhulst (winnaar Libris Literatuurprijs 2009)

Wat vinden jongeren in Vlaanderen, Nederland en Suriname het beste boek van vorig jaar? Meer dan tweeduizend scholieren bepalen welk genomineerd boek De Inktaap krijgt. Daarvoor stellen meer dan honderd Vlaamse, Nederlandse en Surinaamse scholen voor secundair onderwijs, tweede fase, havo/vwo en kweekscholen elk een schooljury samen.

De jonge juryleden, tussen 16 en 18 jaar oud, krijgen van oktober 2009 tot februari 2010 de tijd om de boeken te lezen en te beoordelen. Via de website www.inktaap.be kunnen zij met medejuryleden uit Nederland, Vlaanderen en Suriname discussiëren over de nominaties. Op 8 maart 2010 wordt De Inktaap uitgereikt tijdens een feestelijke slotdag in De Doelen in Rotterdam. De deelnemende scholieren kunnen daar de auteurs van de genomineerde boeken ontmoeten en de`prijs der prijzen' aan het einde van de dag uitreiken aan de schrijver van het winnende boek.

Organisatie
De Inktaap is een project van de beleidsgroep leesprojecten waarin de Nederlandse Taalunie, CANON Cultuurcel, Ministerie van Cultuur en Stichting Lezen Nederland partners zijn.
De uitvoering van De Inktaap is door de projectgroep gedelegeerd aan Villanella te Antwerpen en Passionate/Bulkboek te Rotterdam.

WINNAARS VORIGE EDITIES:
De Inktaap 2009: A.F.Th. van der Heijden - Het schervengericht De Inktaap 2008: Dimitri Verhulst - De helaasheid der dingen De Inktaap 2007: Henk van Woerden - Ultramarijn De Inktaap 2006: Willem Jan Otten - Specht en zoon De Inktaap 2005: Arthur Japin - Een schitterend gebrek De Inktaap 2004: Tom Lanoye - Boze tongen
De Inktaap 2003: Harry Mulisch - Siegfried
De Inktaap 2002: Tomas Lieske - Franklin

---

De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op www.taalunieversum.org.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Martin Nicolaas, info@taalunie.org, telefoon + 32 (0)70 346 95 48