Provincie Overijssel

Akkoord plan Vitaal Azelo

Ondertekening vitaal azelo, foto; Jan Schoneveld

Donderdag 28 mei zijn de definitieve plannen gepresenteerd voor het plan Vitaal Azelo. Een integraal project waarbij een vijftal intensieve veehouderijen plaats maken voor nieuwe natuur en toeristische activiteiten. Afgelopen week bereikten alle betrokken partijen een akkoord over Vitaal Azelo. Hiermee is de weg vrij voor realisatie van een uniek gebiedsontwikkelingsplan dat het buitengebied van Hof van Twente een kwaliteitetsimpuls geeft. Vitaal Azelo kwam tot stand door een intensieve samenwerking tussen gemeente Hof van Twente, provincie Overijssel en Dienst Landelijk Gebied. Om deze mijlpaal te bekrachtigen zetten gedeputeerde Piet Jansen (Provincie Overijssel) en wethouder Josh Sijbom (Hof van Twente) in het buurtschapsgebouw Azelo hun handtekening onder de plannen.

De bestuurders blikten terug op de totstandkoming van dit bijzondere project. Het project Vitaal Azelo maakt onderdeel uit van de gebiedsuitwerking Azelerbeek, dat delen van het buitengebied van de gemeenten Borne en Hof van Twente beslaat. Azelerbeek is door provincie Overijssel aangewezen als gebied waar ook de natuur de ruimte moet krijgen. Kern van het project Vitaal Azelo is de beëindiging van de intensieve veehouderijtak op een vijftal bedrijfslocaties. Sommige agrariërs hebben te kennen gegeven met hun bedrijf te willen stoppen of om te vormen, terwijl anderen het een meer toeristische bestemming willen geven. Ook is er sprake van ontwikkeling van nieuw landgoed en nieuwbouw van woningen (`rood voor rood'-compensatiewoningen).

Integrale opzet

Vitaal Azelo leidt tot een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van het gebied. De gemeente heeft het project vanaf de start vanuit een integrale opzet benaderd. Dat wil zeggen dat het ene onderdeel niet kon doorgaan als het andere niet geregeld is. Dit heeft geleid tot een lang proces omdat met alle betrokkenen overeenstemming moest worden bereikt. De gemeente is alle partijen in grote mate tegemoet gekomen door een uitgewerkt ruimtelijk voorstel neer te leggen en Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben een extra bijdrage van ruim 700.000 euro geleverd om het gebiedsproces mogelijk te maken. Het Oversticht is betrokken geweest bij de voorstellen voor de herinrichting van de erven en de positionering van de compensatiewoningen.

Om aan de wensen van alle betrokkenen te kunnen voldoen vindt er herverkaveling plaats. In totaal gaat het om 36 hectare grond, mede mogelijk gemaakt door de inzet van grond in handen van de overheid. Er is hierdoor sprake van structuurverbetering voor de landbouw, huiskavels worden vergroot en het aantal veldkavels verminderd. De gebiedsmanager van Stimuland heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld.

Het plan in het kort:


* beëindiging intensieve veehouderij op vijf locaties;
* op drie locaties voorzetting van andere agrarische gebruiksvormen;
* op twee locaties realisatie van toeristische functies; boerderijkamers, groepsaccommodatie en theeschenkerij;
* sloop van ongeveer 7.000 m2 bedrijfsgebouwen;
* nieuwe natuur (10 ha) en aanleg van landschap; boomgaard, bossages, houtwallen;

* vijf nieuwbouwwoningen en herbouw van een voormalige boerderij
* aanleg van een nieuw landgoed