Ministerie van Economische Zaken

Gemeente Voorst beproeft nieuwe open source telefoon

28 mei 2009 | nieuwsbericht | Open Standaarden en Open Source Software

Voorst gaat als eerste overheidsorganisatie in Nederland een proef uitvoeren met een mobiele telefoon die gebruik maakt van het open source besturingssysteem Android van Google.
Voorst gaat als eerste overheidsorganisatie in Nederland een proef uitvoeren met een mobiele telefoon die gebruik maakt van het open source besturingssysteem Android van Google.

* Download deze video

+ Video voor Windows Mediaplayer
Video | 28 mei 2009 | wmv, 2,03 min., 7,19 MB
+ Video voor MPEG-player
Video | 28 mei 2009 | mp4, 2,03 min., 8,18 MB
+ Video voor mobiel gebruik
Video | 28 mei 2009 | 3gp, 2,03 min., 1,36 MB

De gemeente gebruikt de Android telefoon om de bomen in de gemeente te inventariseren. Samen met stichting GemGids is tegen zeer lage kosten een open source applicatie ontwikkeld waarmee foto´s en informatie van bomen, die op locatie worden ingevoerd, direct worden opgeslagen in de online computersystemen van de gemeente. Dankzij het gebruik van de open source applicatie en gebruik van de eenvoudige mobiele telefoons voorkomt de gemeente dat dure software systemen moeten worden aangekocht. Bovendien is de gemeente minder afhankelijk van dure vaste leveranciers en is het systeem makkelijk aan te passen.

Voorbeeld voor andere gemeenten

Staatssecretaris Heemskerk noemt de toepassing van de Android telefoon een mooi innovatief voorbeeld voor andere gemeenten. 'Dit is een vooruitstrevend initiatief waarmee de stichting GemGids gemeenten helpt om hen bewust te maken van de mogelijkheden van open source software en open standaarden als alternatief voor dure softwarepakketten.'

Gewoonste zaak van de wereld

Staatssecretaris Heemskerk wil dat het gebruik van open source software en open standaarden de gewoonste zaak van de wereld wordt. 'Dit soort projecten laat zien hoe simpel het kan zijn en trekken hopelijk meer overheden over de streep om open source een eerlijker kans te geven'.

Meer informatie


* Website GemGids

* Werkbezoek Open Overheidsdata

* Website NOiV