Ministerie van Economische Zaken

Slimme digitale samenwerking uitzendbranche

28 mei 2009 | nieuwsbericht | Open Standaarden en Open Source Software | ICT-beleid

`De toepassing van de nieuwe SETU-standaard in de uitzendsector is een prachtig voorbeeld van slimme digitale samenwerking'. Dat zei staatssecretaris Heemskerk donderdag 28 mei 2009 bij de symbolische overhandiging van de nieuwe open standaard door Hans Wanders, CIO Randstad Holding. `Door erkenning van de SETU-standaard als open standaard neemt het gebruik ervan hopelijk ook een hoge vlucht', aldus Heemskerk.

SETU

De open standaard van de Stichting Elektronische Transacties Uitzendbranche (SETU) is ontwikkeld voor het digitale berichtenverkeer in de uitzendbranche, bij de bemiddeling of inhuur van flexibele arbeidskrachten. De standaard werd vorige week door het College Standaardisatie officieel goedgekeurd als open standaard.

Administratieve systemen

Met de SETU-standaard worden administratieve systemen van aanbieders en afnemers aan elkaar gekoppeld. Hierdoor wordt een dubbele invoering van personeelsaanvragen, gewerkte uren en facturen bespaard. Bovendien wordt het eenvoudiger voor de uitzendbranche om bijvoorbeeld facturen of urenbriefjes uit te wisselen, is er aanzienlijk minder administratieve rompslomp voor bedrijven en vermindert de kans op fouten.

NOiV

Staatssecretaris Heemskerk is vanuit het programma NOiV een grote voorvechter van meer open standaarden, zoals deze nieuwe standaard. Om de invoering van open standaarden en open source software bij de overheid een steun in de rug te geven, stelt het kabinet stelt dit jaar euro ook 2,3 miljoen extra beschikbaar. Daarnaast stimuleert Heemskerk met het programma NDiV andere branches om op vergelijkbare manieren door slim gebruik van ICT kosten te besparen.