Corporatiebranche stimuleert diversiteit onder toezichthouders

28/05/2009 16:37

VTW

Start eenjarige pilotcursus voor aankomend commissarissen in woningcorporaties

Goed intern toezicht in woningcorporaties is van groot maatschappelijk belang. Dat vraagt om kritische, onafhankelijke Raden van Commissarissen (RvC) in woningcorporaties. Commissarissen die door hun diversiteit, kennis, ervaring, (culturele) achtergrond en houding, een verrijking vormen voor de corporaties. Voor hen komt er nu een eenjarige opleiding voor een gedegen start als commissaris in woningcorporaties. Een initiatief vanuit de branche zelf: de Vereniging van toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) in samenwerking met zeven werving- en selectiebureaus voor toezichthouders.

Incidenten en zelfreflectie

Recente berichten in de media onderstrepen het belang van goed intern toezicht in woningcorporaties. Intern toezicht door een kritische, capabele, onafhankelijke Raad van Commissarissen. Dat is een serieuze en verantwoordelijke taak, zo beseffen en ondervinden steeds meer corporaties. Hierdoor is er een groeiende vraag ontstaan naar geschikte toezichthouders. Mensen die met hun ervaring, kennis, achtergrond en houding een verrijking zijn voor de Raad van Commissarissen.

Vraag naar professioneel toezicht

De woningcorporaties beheren samen ruim 40% van de totale woningvoorraad van Nederland. Dat zijn ongeveer 2,4 miljoen woningen. Ze bouwen en verhuren woningen in de sociale sector en houden zich in toenemende mate bezig met vastgoedontwikkeling en -beheer, wijk- en buurtontwikkeling en emancipatie.

De wereld van de corporatiesector is complex. Het is een sector met eigen, specifieke vraagstukken in een omgeving met veel belanghouders. Het intern toezicht in deze sector professionaliseert en wordt scherper, alerter en transparanter. Er is behoefte aan toezichthouders die de drie rollen van intern toezicht goed kunnen vervullen: integraal toezicht houden, optreden als adviseur/klankbord voor de directeur-bestuurder en de rol van werkgever van de directeur-bestuurder.

Actief stimuleren diversiteit

De VTW start een eenjarige pilotcursus voor aankomend commissarissen, in nauwe samenwerking met zeven bureaus voor de werving en selectie van commissarissen in woningcorporaties: Atrivé, Colourfulpeople, Ebbinge, Erly, Nationaal Register, Public Spirit en Zitoe.

Met dit initiatief vergroten zij samen actief het aanbod van geschikte kandidaten en stimuleren, tegelijkertijd, de diversiteit binnen Raden van Commissarissen van woningcorporaties.

De cursus biedt plaats aan maximaal 14 geselecteerde kandidaten. Een selectie van mannen en vrouwen, met (specifieke) kennis en ervaring, in de leeftijd tussen de 35 en 55 jaar oud en met verschillende (culturele) achtergronden.

Eenjarige cursus

De eenjarige cursus start in september 2009 en bestaat uit zeven cursusdagen en een jaar stage bij een Raad van Commissarissen in een woningcorporatie. Het programma biedt specifieke kennis en vaardigheden voor commissarissen, onder meer over de rol van de Raad van Commissarissen, achtergronden van volkshuisvestelijke doelen(beleid en verantwoording, financiering, garantieregelingen en risicofactoren), Corporate Governance, het maatschappelijk verantwoordingsproces en de verhouding met de vele verschillende belanghouders.

De aanmelding en selectie vinden plaats via de deelnemende werving- en selectiebureaus.