Gemeente Tilburg

Persbericht
28 mei 2009

Unieke samenwerking grondwaterbeheer Tilburg

Brabantse aanpak eerste in Nederland

De gemeente Tilburg, Waterschap De Dommel en de provincie Noord-Brabant gaan samen het beheer van verontreinigd grondwater in de gemeente Tilburg regelen. Ook Brabant Water is betrokken in het project. Deze samenwerking is uniek in Nederland.

Aanleiding

De textielindustrie heeft in het verleden het grondwater in het centrum van Tilburg op verschillende plaatsen verontreinigd. Deze verontreiniging zit vrij diep in de grond en levert geen problemen op voor de gezondheid van de Tilburgers. Bij grote bouwprojecten, rioolvernieuwing, de aanleg van ondergrondse parkeergarages, energiesystemen en stedelijk waterbeheer moet echter wel rekening worden gehouden met het verontreinigde grondwater. Het gevolg hiervan is hoge kosten en vertragingen. Dit was bijvoorbeeld het geval bij de aanleg van de parkeergarage Pieter Vreedeplein. Marieke Moorman, wethouder milieu: "Kortom deze samenwerking is hard nodig en kan financieel interessante oplossingen opleveren."

Doel

Het doel van de betrokken partijen is om samen afspraken te maken zodat het grondwaterprobleem wordt opgelost en de aanleg van onder andere kabels en leidingen, ondergrondse energiesystemen en parkeergarages eenvoudiger wordt. Ook zoeken ze afstemming om de vraag naar water of juist geen water, beter te kunnen verdelen. Zo willen burgers droge voeten hebben als het regent, maar moet er ook voldoende water zijn voor natuur, landbouw en industrie. Daarnaast is voldoende drinkwater van goede kwaliteit noodzakelijk. De gemeente, provincie en het waterschap gaan ervoor zorgen dat het voor bouwers en ondernemers duidelijk is waar ze aan moeten voldoen om hun werkzaamheden uit te voeren en bij wie ze moeten zijn voor een vergunning. Eind 2009 leggen de drie partijen een plan voor aan hun besturen waarin de afspraken over het grondwaterbeheer in Tilburg zijn vastgelegd. Ook beschrijven ze alle stappen die zijn doorlopen om tot dit plan te komen, zodat dit voor andere gebieden in Brabant gebruikt kan worden.

Huidige situatie

Op dit moment is het niet altijd duidelijk wie welke verantwoordelijkheid heeft in het grondwaterbeheer. En wat voor de ene partij een oplossing is, veroorzaakt voor de ander juist een probleem. Het volgende voorbeeld laat dit zien. Het waterschap en de gemeente willen beide geen regenwater in het rioolsysteem. Het waterschap benadrukt dat de rioolwaterzuivering bedoeld is om vies water te zuiveren. Daar hoort schoon regenwater niet bij. De gemeente wil geen regenwater in de riolering omdat bij grote regenbuien de riolering kan overstromen. Een oplossing is om het regenwater direct door de grond te laten opnemen. Probleem daarbij is dat regenwater een grondwaterverontreiniging sneller kan verplaatsen of vergroten. Alle partijen zoeken nu een gezamenlijke innovatieve oplossing om het regenwater buiten de verontreinigingen om door de grond te laten opnemen.

---