Ministerie van Defensie

Van Middelkoop: "Kroon moderne held"

28 mei 2009, 16.33 uur

Van Middelkoop inspecteert de voorbereidingen op de Frederikkazerne, samen met brigadegeneraal b.d. mr. Willem Hekman, lid van het Kapittel der Militaire Willems-Orde. Minister Van Middelkoop bracht vanmiddag een bezoek aan de Amerikaanse, Nederlandse en Poolse eenheden die zich op de Frederikkazerne voorbereiden op de uitreiking van de Militaire Willems-Orde. Ook nam hij een kijkje op het Binnenhof en in de Ridderzaal waar vrijdag een bijzondere ceremonie plaatsvindt.

Het Haagse Binnenhof vormt morgen het decor van een unieke gebeurtenis. Koningin Beatrix reikt, in het bijzijn van kroonprins Willem-Alexander, prinses Máxima, premier Jan Peter Balkenende en minister Eimert van Middelkoop, de Militaire Willems-Orde uit aan kapitein Marco Kroon. Van Middelkoop verheugt zich zeer op het feit dat Kroon, zoals dat formeel heet, morgen de ridderslag krijgt.

Moed, beleid en trouw Van Middelkoop ontmoet de Poolse militairen tijdens hun voorbereiding op de Frederikkazerne in Den Haag.

"Vandaag zetten we de puntjes op de i voor deze belangrijke ceremonie", laat de minister weten. "Defensie heeft er bijzonder veel zin in." De bewindsman wijst er op dat het meer dan vijftig jaar geleden is dat een Willems-Orde aan één persoon is toegekend. "Sinds die tijd heeft Defensie een actieve rol gespeeld ter bevordering van de internationale vrede, veiligheid en rechtsorde. Onze krijgsmacht is nu een snel inzetbare, expeditionaire en uiterst professionele organisatie. Het is een krijgsmacht waar met respect naar wordt gekeken, een krijgsmacht waar moed, beleid en trouw belangrijke waarden zijn, een krijgsmacht die er toe doet. De ceremonie van morgen onderstreept dit."

Symbool

Volgens minister Van Middelkoop staat de toekenning van de Militaire Willems-Orde symbool voor de maatschappelijke erkenning en respect voor landgenoten die onder extreme en gevaarlijke omstandigheden boven zichzelf uitstijgen en tot uitzonderlijk dappere daden in staat zijn. Daden waarbij zij hun persoonlijke belangen ondergeschikt maken aan die van anderen. "We kunnen en moeten trots zijn op deze moderne helden. Kroon staat symbool voor de Nederlandse militair die ook in extreme situaties zijn hoofd koel houdt."

De uitreiking van de Militaire Willem-Orde is vrijdag tussen 09.30 uur en 11.00 uur live te volgen op defensie.nl en wordt door de NOS rechtstreeks uitgezonden op Nederland 1.