Europese lidstaten aangesproken tijdens actieweek tegen Clustermunitie 28 mei 2009, Utrecht - Van 29 mei tot 4 juni 2009 is het Global Week Of Action Against Cluster Bombs. Over de hele wereld roepen non-gouvernmentele organisaties staten op om het verdrag tegen clustermunitie te ondertekenen, te ratificeren en te implementeren.

In Nederland dringen Amnesty International, de Campagne tegen Wapenhandel, IKV Pax Christi, Oxfam Novib, Stichting Vluchteling en UNICEF bij de ambassades van Cyprus, Estland, Finland, Griekenland, Letland, Polen, Roemenië, Slowakije, Turkije en de Verenigde Staten aan op spoedige ondertekening en ratificatie van het verdrag. Deze landen zijn ofwel lid van de Europese Unie of het zijn NAVO bondgenoten die het verdrag nog niet ondertekend hebben.

"Al in 2008 werd een motie van het Europees Parlement aangenomen die lidstaten oproept het verdrag te ondertekenen. Het is onbegrijpelijk dat deze acht EU lidstaten zo achterlopen op de internationale ontwikkelingen", aldus Miriam Struyk, werkzaam voor IKV Pax Christi en woordvoerder van de Nederlandse Clustermunitie Coalitie (CMC). Ook in andere Europese landen wordt vrijdag actie gevoerd om de druk op deze acht landen op te voeren.

Verbod clustermunitie
De tekst van het in december ondertekende verdrag werd een jaar geleden, op 30 mei 2008, in Dublin aangenomen. Het verdrag bevat een verbod op het gebruik, de productie en doorvoer van clustermunitie. Het verplicht landen bovendien om hun voorraden binnen acht jaar te vernietigen, om hulp aan slachtoffers te bieden en om clustermunitie in getroffen gebieden binnen tien jaar te ruimen.

Tot dusver hebben in totaal 96 landen het verdrag ondertekend, waarvan zeven landen het verdrag inmiddels geratificeerd hebben. "Omdat er 30 ratificaties nodig zijn om het verdrag in werking te laten treden, wordt wereldwijd opgeroepen tot snelle ratificatie", zegt Miriam Struyk. "Landen die het verdrag nog niet ondertekend hebben, worden bovendien aangespoord om dit zo snel mogelijk doen".

De internationale Cluster Munitiecoalitie brengt naast de vele acties wereldwijd aan het begin van de Global Week Of Action Against Cluster Bombs het rapport Banning Cluster Munitions uit waarin de successen van de afgelopen jaren worden belicht, maar ook de uitdagingen per land worden beschreven.

Vernietiging voorraden
In het rapport valt onder andere te lezen dat een aantal landen al begonnen is aan de vernietiging van hun voorraden, waaronder Oostenrijk, België, Canada, Colombia, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Zwitserland, Groot Brittannië en ook Nederland. Spanje is het eerste land ter wereld dat al haar voorraden inmiddels vernietigd heeft. Op 25 en 26 juni vindt in Berlijn een grote internationale conferentie over de vernietiging van voorraden clustermunitie plaats.

Nederland ondertekende het verdrag tegen Clustermunitie in december 2008, maar heeft het verdrag nog niet geratificeerd. "Naast een snelle ratificatie moet Nederland ook andere landen aansporen het verdrag te ondertekenen", aldus Miriam Struyk. "Nederland zou druk uit moeten oefenen op alle landen die het verdrag nog niet ondertekend hebben."