FNV

agnes_jongerius_parijs_verklaring_mei2009

28-5-2009

Initiatief voor een Europees Sociaal Akkoord

Het Europees Vakverbond (EVV) wil op Europees niveau een sociaal akkoord sluiten. Deze `New Social Deal' is een duurzaam sociaal antwoord op de economische crisis. Door de crisis zullen er volgend jaar ruim 26 miljoen werklozen in de Europese lidstaten zijn.

Tot op heden is de Europese Unie krachteloos gebleken in het zoeken naar oplossingen. Het EVV neemt nu het initiatief en streeft naar een gezamenlijke werkgelegenheidsaanpak om dit grote drama te voorkomen.

'Put people first' In mei zijn meer dan 350.000 werknemers de straat opgegaan tijdens de Europese actiedagen onder de slogan `Put people first'. De crisis die veroorzaakt is door onverantwoord handelen van een kleine groep financiële topmensen leidt tot miljoenen werklozen. Terwijl de banken en grote verzekeraars ondersteund worden door de lidstaten, blijven de getroffen werknemers met lege handen staan.

Gezamenlijke aanpak Het EVV heeft gisteren en vandaag vergaderd in Parijs en het initiatief genomen om een gezamenlijke aanpak te ontwikkelen. In een gemeenschappelijke slotverklaring staan drie eisen centraal:
1. Creëren van nieuwe en betere banen. Eén procent van het BNP van de EU moet volgens de Europese bonden de komende drie jaren geïnvesteerd worden in nieuwe en betere werkgelegenheid.
2. Een sociaal protocol waarin vakbondsrechten gelijkgesteld zijn aan de economische vrijheden binnen de EU.
3. Een eind aan het casinokapitalisme. Een gecoördineerd Europees toezicht op de financiële markten en instellingen is een vereiste.

Nieuwe orde De vakbonden in Europa willen meewerken aan een nieuwe financiële en sociale orde binnen de Europese Unie. In deze orde is geen sprake meer van zelfverrijking binnen het bedrijfsleven. Een eerlijke verdeling van de welvaart staat voorop. Het kan niet zo zijn dat wanneer de banken weer gezond zijn, de oude situatie terugkeert alsof er niets van geleerd is.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius is ingenomen met de zogenaamde Parijs Verklaring. "In Parijs hebben we gestreden voor een Europese vakbondsaanpak naast een nationale aanpak. Europa moet een helpende hand bieden aan haar inwoners door koopkracht en werkgelegenheid te garanderen. Waar de Europese Commissie en de Europese Unie niet in staat zijn om gemeenschappelijk te opereren, is ons dat wel gelukt. Dat is ook hard nodig, want werknemers worden nog steeds uitgebuit. Kijk naar de Roemenen in Someren. Als dat het Sociale Europa in de praktijk is, dan hebben we nog veel werk te verzetten. Het is nu belangrijk dat de Commissie daadkracht toont, dat de regeringsleiders zich niet langer verschuilen."