GroenLinks GroenLinks.nl» Tweede Kamer» Nieuws» GroenLinks: onbegrijpelijk dat Short Selling weer wordt toegestaan Grote tekst

GroenLinks: onbegrijpelijk dat Short Selling weer wordt toegestaan

Donderdag 28 mei 2009, 15:35u - Jolande Sap

* # Financïele crisis en Europa

* financiële markt

* kredietcrisis

GroenLinks: onbegrijpelijk dat Short Selling weer wordt toegestaan

GroenLinks wil weten waarom het verbod op Short Selling wordt opgeheven. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakte dit gisteren bekend. GroenLinks heeft nogal wat bedenkingen bij Short Selling en vraagt zich af of het wel verstandig is dit verbod nu op te heffen. Ook wil GroenLinks weten of de minister Bos wel op de hoogte was van de beslissing van de AFM.

Short Selling is het verkopen van aandelen en andere effecten die men nog niet in bezit heeft. Short Sellers profiteren zo van een verwachte daling van de koers. De meest gangbare manier om dit te doen is door aandelen of obligaties eerst te huren, deze vervolgens door te verkopen en weer terug te kopen als de koersen gedaald zijn. Een Short Seller heeft dus belang bij het dalen van de waarde van een bedrijf. Dat maakt het aantrekkelijk om bewust negatieve (of onjuiste) informatie over een bedrijf naar buiten te brengen, waardoor het voortbestaan van bedrijven en de daarmee gepaard gaande werkgelegenheid in gevaar kan komen.

GroenLinks wil niet alleen weten waarom de AFM ineens heeft besloten Short Selling weer toe te staan. Zij vraagt zich ook af of de minister wel betrokken is bij dit besluit. Het weer toelaten van Short Selling is een politieke keuze. GroenLinks vraagt zich af tot in hoeverre de AFM dit soort beslissingen mag nemen. De AFM lijkt steeds meer bevoegdheden te krijgen. Opvallend is bijvoorbeeld dat de AFM nu de nieuwe hypotheekverstrekkingregels mag invullen. GroenLinks vraagt zich af of de AFM wel zoveel bevoegdheden zou moeten hebben.

GroenLinks van mening dat de aanpak van de crisis en de organisatie van het financieel toezicht beter op Europees niveau geregeld kunnen worden. Europa kent open grenzen en de financiële markt is bij uitstek een internationale markt, waarbij samenwerking noodzakelijk is om deze markt te regulieren. Nu is daar nog geen sprake van, getuige ook het feit dat België heeft aangekondigd het verbod op Short Selling niet op te heffen maar juist te verlengen.