Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Ook regionale patiëntendossiers voldoen niet

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft zich zeer kritisch uitgelaten over de regionale patiëntendossiers. De veiligheid en de privacy waren in de twee onderzochte regios zeer slecht geregeld. Dit zoveelste slechte nieuws rond patiëntendossiers ondergraaft ook het vertrouwen in het landelijke Elektronisch Patiënten Dossier (EPD), vreest de CG-Raad.

Het CBP onderzocht de werking van de systemen in Gouda en Gorkum. Daaruit bleek dat patiënten zelf helemaal niet wisten dat hun gegevens in het systeem waren opgenomen. Verder was ook de toegang tot de systemen onvoldoende beveiligd.

Risicos

De CG-Raad vindt dat minister Klink hier lering uit moet trekken. Bij invoering van het landelijk EPD moeten niet dezelfde soort fouten worden gemaakt. Pas als veiligheid en correctheid van gegevens, inzagerecht en privacy goed geregeld zijn, moet het EPD worden ingevoerd. Pas dan zullen artsen en cliënten er voldoende vertrouwen in hebben en zal het ook veel vruchten gaan afwerpen voor chronisch zieken. Als die zaken echter niet goed geregeld zijn, dan lopen juist chronisch zieken die vaak met veel verschillende behandelaars te maken hebben grote risicos.

Klik hier voor het EPD-dossier op deze site

(Geplaatst: 28 mei 2009)

---