Gemeente Voorschoten

Veel cultuur in Voorschoten

HvV cultuur 7 Op dinsdag 27 mei sprak de gemeente met inwoners, verenigingen en instellingen over het culturele aanbod in Voorschoten. Conclusie is dat er een divers cultureel aanbod is. Er gebeurt heel veel in Voorschoten, veel vrijwilligers zetten zich hier voor in.

Interview
De avond was door de gemeente georganiseerd om input te verkrijgen voor het cultuurbeleid en de plannen rondom het Huis van Voorschoten. De avond begon met een interview van de wethouders Marijke Kleijweg (cultuur) en Bruno van Dunné (accommodaties). De wethouder Cultuur wil graag weten of het gemeentelijk beleid in lijn is met de wensen en verwachtingen en of men verbreding of verdieping wenst. Ze vindt dat brede cultuurevenementen belangrijk en samenbindend zijn in het dorp. Denk bijvoorbeeld aan evenementen als het Weekend van Voorschoten. Daarnaast is variatie een belangrijk uitgangspunt. Wethouder Van Dunné is geïnteresseerd hoe de gemeente in het mogelijk te bouwen Huis van Voorschoten cultuuruitingen kan ondersteunen.

Paneldiscussie
Na de interviews was het panel van culturele instellingen aan het woord. In het panel zaten vertegenwoordigers van het Kinderfilmtheater, BplusC, Jongerencentrum The Basement, de Toneelgroep, de Commissie van Cultuur, de Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar en de Stichting Cultureel Gebruik Dorpskerk. Wederom bleek dat Voorschoten een rijk cultureel leven heeft waar veel vrijwilligers zich met hart en ziel voor inzetten. Voor ouderen en kinderen is er een rijk aanbod. Het aanbod voor jongeren is schaars. Voorschoten moet goed kijken wat bij haar past en zeker geen concurrent van de steden worden. Het idee om een grote bioscoop te plaatsen past bijvoorbeeld niet bij de omvang van het dorp.

Ideeën
HvV cultuur 5 Na het panelgesprek deelde de zaal zich op in kleine groepjes om door te praten over het thema. Er kwamen heel veel nuttige en bruikbare ideeën naar voren. Zo zou bijvoorbeeld meer aandacht voor dans moeten komen. Veel organisaties zagen voordelen in het gezamenlijk delen van faciliteiten en ruimtes. Men ziet ook kansen in het centraal in het dorp aanbieden van diverse culturele uitingen. Maak het laagdrempelig en makkelijk toegankelijk. De wethouders kregen ook een waarschuwing, trek niet alle culturele uitingen weg uit de bestaande locaties denk daarbij aan Kasteel Duivenvoorde en de Dorpskerk. Het ontbreken van een overzicht van alle activiteiten in Voorschoten is een gemis. Het initiatief van de Bibliotheek om een dergelijk overzicht te maken werd warm onthaalt.

De wethouder van Cultuur is tevreden met de uitkomst van de avond. Ze zet zich in om het cultuuraanbod in Voorschoten te laten bloeien en verder te ontwikkelen. Ze wil daarnaast een avond organiseren om de uitwisseling tussen verenigingen en instellingen te stimuleren. Deze avond heeft bewezen dat dit erg nuttig is.

HvV cultuur 8

HvV cultuur 6

* 28 mei 2009