Gemeente Alphen aan den Rijn

2009

Voorjaarsnota 2009

Voorjaarsnota 2009: behoedzaam en sociaal bij economische tegenwind

De veranderende economische omstandigheden zijn van grote invloed op de financiële positie van de gemeente Alphen aan den Rijn. Het college van burgemeester en wethouders biedt donderdag 28 mei de gemeenteraad opnieuw een voorjaarsnota aan waarin de sociale uitgangspunten geborgd zijn. Om dit te bereiken wordt vrijwel uitsluitend bestaand beleid gecontinueerd en zijn bezuinigingen op onder andere de bedrijfsvoering noodzakelijk.

Sinds het vaststellen van de Begroting 2009 2012 is veel veranderd in de wereld. Zoals veel andere gemeenten heeft ook Alphen aan den Rijn te maken met de gevolgen van de economische crisis. Een stijgend aantal inwoners doet een beroep op uitkeringen, de uitgaven stijgen, sommige opbrengsten zoals de bouwleges dalen. Ook de inkomsten die Alphen aan den Rijn van het rijk ontvangt, nemen de komende jaren niet toe. Bovendien verwacht het college dat de huidige economische ontwikkelingen mogelijk een negatief effect hebben op de grondexploitaties van in ieder geval het komende jaar.

Het college heeft ook nadrukkelijk aandacht voor de gevolgen van de economische crisis in de stad zelf. Aan de hand van een analyse van de Alphense situatie is een plan van aanpak gemaakt met een aantal actiepunten. Deze maatregelen die overigens vrijwel allemaal binnen de bestaande budgetten worden gerealiseerd betreffen onder andere ondersteuning van ondernemers in zwaar weer als gevolg van de kredietcrisis en een uitbreiding van de loonkostensubsidie voor werkgevers. Voor een campagne om bedrijven en instellingen beter bekend te maken met- en gebruik te laten maken van Europese, provinciale en lokale subsidies is 10.000 vrijgemaakt; voor extra maatregelen op het gebied van schuldhulpverlening zal vooralsnog binnen het Project Investeren in Mensen (PIM) geld vrijgemaakt worden.

Belangrijke koersbepalers
Het college kiest ervoor om het collegeprogramma Samenleven in de complete stad zo goed mogelijk uit te blijven voeren. Dit betekent bestaande plannen op het gebied van jeugd, sport en dienstverlening doorzetten en geen nieuw beleid in uitvoering nemen. Om de financiën in balans te houden is een aantal bezuinigingsmaatregelen nodig. Het college kijkt daarbij eerst in eigen huis. Door efficiënter te gaan werken wordt in de interne bedrijfsvoering ruim 950.000 per jaar bespaard.

Daarnaast stelt het college een aantal andere maatregelen voor, in totaal voor circa 660.000. Een aantal maatregelen is al concreet ingevuld, voor een aantal andere wordt in overleg met externe partners nader bepaald hoe de bezuiniging wordt ingevuld. De resultaten hiervan worden dit najaar verwerkt in de begroting.

Het college streeft ernaar om de individuele inwoner zo veel mogelijk te ontzien bij bezuinigingsmaatregelen; daarom worden de lokale belastingen met niet meer dan de inflatiecorrectie verhoogd.

Knelpunten oplossen
Door te focussen op bestaand beleid is een goed beeld ontstaan van een aantal niet binnen de huidige begroting op te lossen financiële knelpunten. Zo blijkt het nodig om 2,6 miljoen te investeren in achterstallig onderhoud van de Alphense bruggen en 50.000 in een intensivering van het toezicht op straat. Bij andere maatregelen is met name het versterken van de sociale infrastructuur uitgangspunt geweest. Zo wordt onder andere extra geïnvesteerd in de stimulering van startende zelfstandigen, de langdurigheidtoeslag (minimabeleid) en in diverse maatregelen in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Ook wordt in de jaren vanaf 2011 een oplopend bedrag tot 7 ton in 2013 ingezet voor het onderhoud van het openbaar gebied volgens de door de gemeenteraad vastgestelde kwaliteitsniveaus.

Meerjarenbeeld
Over de jaren 2009 tot en met 2013 is sprake van een totaal tekort van 6,9 miljoen (structureel 2,1 miljoen en incidenteel 4,8 miljoen). Volgens de eisen die de gemeente aan de hoogte van het weerstandsvermogen stelt, is er sprake van een beschikbaar bedrag van circa 7 miljoen in de algemene reserve. Het voorstel aan de gemeenteraad is dan ook het totale tekort te dekken door een onttrekking aan de algemene reserve. Door deze maatregelen te treffen eindigt het structurele meerjarenbeeld in 2013 met een klein tekort van 157.000.

Meevaller
Met de verkoop van aandelen Nuon verwacht de gemeente extra opbrengsten. Deze zijn niet opgenomen in de Voorjaarsnota 2009, omdat de verkoop nog niet rond is. Verwacht wordt wel dat de financiële gevolgen daarvan bij de begrotingsbehandeling betrokken kunnen worden.

De voorjaarsnota wordt op 2 juli behandeld tijdens de raadsvergadering.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn