Gemeente Alphen aan den Rijn

grondexploitaties in de rode cijfers

Meerjarenperspectief grondexploitaties in de rode cijfers

De Grondexploitaties van de gemeente vertonen een verslechtering ten opzichte van voorgaande jaren. Op dit moment is het totaal van de grondexploitaties negatief. Dit is op basis van de nettocontante waarde van de acht lopende grondexploitaties. Deze hebben echter een looptijd van vele jaren, waardoor aan het eind van de grondontwikkeling het resultaat positief zal zijn. De huidige verslechtering komt onder andere door het nemen van tussentijdse winstnemingen. Deze is inmiddels afgedekt door voorzieningen, zodat het geen financiële gevolgen voor de gemeente heeft. Het college heeft het Meerjaren Perspectief Grondexploitaties (MPG 2009) vastgesteld.

In 2008 liepen er acht gemeentelijke grondexploitaties. De gemeente meldt dat het resultaat op basis van netto contante waarde (NCW) en eindwaarde ten opzichte van 2008 is verslechterd. De NCW geeft een hypothetische waarde weer, die de gemeente op 1 januari 2009 zou ontvangen, als de gronden in één keer aan een andere partij zou worden verkocht, waarbij de externe partij het programma en de daaraan gerelateerde werkzaamheden realiseert op de gefaseerde momenten.

Het resultaat op basis van NCW is gedaald tot een bedrag van -/- 12 miljoen per 1 januari 2009. Deze verslechtering komt voor een deel door tussentijdse winstnemingen en voor een deel door lagere te verwachten opbrengsten. De verliesgevende grondexploitaties maken in totaal 61 miljoen verlies, de winstgevende maken in totaal 49 miljoen winst. Het verlies is al afgedekt door voorzieningen op te nemen in de balans. Zo komt de gemeente niet voor onverwachte tegenvallers te staan aan het eind van een grondexploitatie.

De acht lopende grondexploitaties per januari 2009 zijn: De Schans, Kerk en Zanen, Molenwetering/Hoorn-west, Nieuwe Sloot, Stationsomgeving, Steekterpoort, Stadshart Hoge Zijde en Stadshart Lage Zijde.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn