Provincie Utrecht

Cultuurarrangementen met vijf gemeenten

28-5-2009 -

Op donderdag 28 mei 2009 heeft gedeputeerde Anneke Raven cultuurarrangementen afgesloten met de wethouders cultuur van vijf gemeenten: Baarn, Nieuwegein, Utrecht, Woudenberg en Zeist. Ook ondertekende de wethouder van de gemeente Wijk bij Duurstede een intentieovereenkomst voor een meerjarig programma cultuurparticipatie.

In de cultuurarrangementen zijn voor vier jaar afspraken vastgelegd tussen provincie en gemeenten over onder andere cultuurparticipatie, monumentenbeleid en bibliotheekbeleid. Ook wordt samenwerking beschreven op de vier verbindende programma's uit de Cultuurnota van de provincie: Vrede van Utrecht/Culturele Hoofdstad 2018, Utrechtse Schatkamer (cultuurhistorisch erfgoed), Cultuur & Economie en Cultuur & Ruimte.

Voor de gemeente Utrecht is het cultuurarrangement een aanvulling op het cultuurconvenant Midden-Nederland dat de gemeente en de provincie met minister Plasterk hebben afgesloten. De gemeente en de provincie zullen in nieuwe ontwikkelingen zoals Cultuur & Economie en nieuwe media actief samen optrekken en zoeken waarin ze elkaar kunnen aanvullen.

Gedeputeerde Anneke Raven: `Ik ben erg enthousiast dat we de afspraken met deze gemeenten vandaag kunnen vastleggen. De samenwerking tussen gemeenten en provincie op het gebied van cultuur vind ik erg belangrijk en waardevol. Niet eerder zijn er op het gebied van cultuur zulke brede afspraken gemaakt en in september en december van 2009 gaan meer gemeenten een cultuurarrangement met de provincie ondertekenen. Cultuurparticipatie is bijvoorbeeld een onderwerp waar we de komende jaren veel op zullen samenwerken. Provincie en gemeenten willen samen stimuleren dat meer mensen in de provincie actief meedoen aan cultuur. Hier maken wij met gemeenten en met culturele instellingen afspraken over.'

De cultuurarrangementen gelden voor de periode 2009 tot en met 2012. Dit is de periode waarvoor de Cultuurnota van de provincie Utrecht, 'Cultuur is kracht', is vastgesteld.

Meer informatie: Joyce Veul, telefoon 030 - 258 2153