Arriva


Persbericht: verlies Groningen/Drenthe

Vandaag heeft het OV-bureau Groningen Drenthe bekend gemaakt dat het grootste gedeelte van de concessie GD (Groningen/Drenthe) gegund wordt aan Qbuzz. Van het totaalpakket resteert nog een klein gedeelte voor Arriva, namelijk het HOV-vervoer (de Qliners). Gezien de omstandigheden zoals deze zich in de afgelopen weken ontvouwden bij de opdrachtgevers, is Arriva verbaasd dat tot deze gunning wordt overgegaan. De komende weken wordt hard gewerkt aan het zo snel mogelijk helder krijgen van de consequenties voor alle betrokkenen én het zorgen voor een goede en rustige opvang voor de medewerkers. Uiteraard kunnen reizigers tot 13 december onveranderd blijven rekenen op Arriva.

Vastgesteld kan worden dat deze aanbesteding verre van vlekkeloos is verlopen. Arriva beraadt zich dan ook op vervolgstappen.

Een deel van de Arriva-medewerkers treedt automatisch in dienst bij de nieuwe vervoerder. Daarnaast behoort een deel van het kantoorpersoneel bij de concessie. In een zogeheten artikel 40-overleg (verwijzend naar het betreffende artikel in de Wet Personenvervoer 2000) bepalen beide vervoerders om welke mensen het in dit geval gaat.

De gunning raakt echter niet alleen Arriva, maar ook een groot aantal bedrijven waar het in Groningen mee samenwerkt. Hun medewerkers staan niet onder bescherming van de wet en Arriva doet dan ook een dringend beroep op de opdrachtgevers om haar zorgplicht in de richting van deze mensen na te komen.

In de komende tijd wordt onderzocht of en zo ja hoe Arriva haar initiatieven op het gebied van het verbeteren van het openbaar vervoer in het Noorden verder vormgeeft.

Arriva zal zich tot het einde van de concessie inzetten een product neer te zetten zoals de opdrachtgever en de reiziger dat van haar gewend zijn.

Ondanks het verlies van een groot deel van de GD-concessie, heeft Arriva nog steeds een goed gevulde orderportefeuille waarmee de continuïteit van de onderneming in Nederland gewaarborgd is. Een voorbeeld hiervan is het regionale treinvervoer in het gehele Noorden tot 2020.

Website van het OV-bureau Groningen Drenthe
Geschreven op 28 mei 2009