Gemeente Nieuwegein


* persberichten >

* crisis noopt tot uitstel herontwikkeling winkelcentrum hoog zandveld.

Crisis noopt tot uitstel herontwikkeling winkelcentrum Hoog Zandveld.

donderdag, 28 mei 2009

De marktpartijen, BAM en Heilijgers, hebben de projectwethouder voor het project Lekboulevard - Hoog Zandveld Carla Breuer medegedeeld dat de huidige marktsituatie op de woningmarkt hen belemmert om op dit moment verder te investeren in de herontwikkeling van het winkelcentrum Hoog Zandveld.

Proces tot nu toe

In december 2007 heeft de gemeente besloten om een nieuw stedenbouwkundig plan op te (laten) stellen voor de deelgebieden 1, 2 en 3 van het project Lekboulevard / Hoog Zandveld (Lotusplantsoen, Brede School, Winkelcentrum). De gemeente stemde in met de wens van de gebruikers en ontwikkelaars om zelf met een plan te komen. Dit nieuwe stedenbouwkundig plan hebben de ontwikkelaars, samen met de eigenaren en de participanten van de brede school, in september 2008 aangeboden. Dit kwalitatief hoogwaardige plan had een groot draagvlak bij betrokken partijen, maar had echter een fors financieel tekort. Daarop heeft de gemeente samen met de ontwikkelaars een verkenning uitgevoerd of het door VVKH Architecten opgestelde stedenbouwkundig plan haalbaar te maken is. Het tekort op het plan is teruggedrongen. Onder meer zijn extra en andere woningen in het plan als kostendragers voorzien. Echter, gezien de huidige situatie van de woningmarkt is een herontwikkeling van het winkelcentrum Hoog Zandveld op dit moment niet haalbaar.

Hoe verder?

De gemeente zal het stedenbouwkundig plan verder uitwerken om de gewenste bouw van de brede school en de woningen mogelijk te maken. Het stedenbouwkundig plan zal in goed overleg met de gebruikers en ontwikkelaars op een zodanige wijze worden ingericht dat hierdoor een herontwikkeling van het winkelcentrum in de toekomst mogelijk blijft zodra de marktomstandigheden in voldoende mate aantrekken.

Als het stedenbouwkundig plan is afgerond en vastgesteld, kan het officiële inspraaktraject starten (naar verwachting najaar 2009). Op basis van het inspraaktraject wordt het plan definitief gemaakt en ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad (naar verwachting 2010).